La Guàrdia Civil ha desarticulat un entramat que oferia contractes de treball ficticis a canvi de diners en l'operació 'Relisto' en la que ha posat a disposició judicial a 422 persones després de realitzar detencions en diverses províncies d'Espanya, entre elles dues s'han efectuat a Barcelona i una a Girona.

Segons informa el ministeri de l'Interior, entre les persones que han estat posades a disposició judicial es troben beneficiaris dels contractes, integrants de la xarxa i el màxim responsable, i a més s'ha procedit a la detenció de catorze reclusos que en l'actualitat gaudien del tercer grau penitenciari (règim obert).

L'operació continua oberta pel que no es descarten noves actuacions i arrestos, i les investigacions es realitzen sobre altres persones espanyoles i estrangeres, principalment de nacionalitat marroquina.

La detencions s'han dut a terme a Algesires i Cadis capital, Huelva, Sevilla, Jaén, Màlaga, Granada, Logronyo, València, Valladolid, Las Palmas, Vitòria, Toledo, Càceres, Múrcia, Tenerife, Alacant, Castelló, Guipúscoa, Navarra, Barcelona, Girona, Oviedo i Gijón (a Astúries), Madrid, Terol, Bilbao i Mallorca.

Les persones que pagaven per l'obtenció d'aquests contractes buscaven principalment el cobrament de prestacions per desocupació, l'obtenció de permisos de residència en el cas dels estrangers i l'accés a beneficis penitenciaris com el tercer grau.

Els implicats van ocasionar una despesa a l'Administració en forma de cotitzacions, prestacions per desocupació i altres conceptes superior als 2.600.000 euros, quantitats que ja estan sent reemborsades als organismes corresponents.

L'operació ha estat possible gràcies a la col·laboració amb la Tresoreria General de la Seguretat Social, la Inspecció de Treball i l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

Es va iniciar en tenir coneixement la Guàrdia Civil de Cadis de l'existència d'un entramat liderat per un veí de la localitat gaditana de Jerez de la Frontera que estaria creant empreses fantasma al capdavant de les quals figuraven com a administradors únics en la majoria dels casos toxicòmans amb gran quantitat d'antecedents penals als quals se'ls pagava per figurar com tals.

Per a la creació d'aquestes empreses l'entramat actuava en connivència amb gestors autoritzats a la xarxa de la Tresoreria General de la Seguretat Social.

L'entramat va arribar a muntar fins a deu empreses i tenia una gran quantitat de treballadors en la seva nòmina.

Les investigacions van revelar que no es complia amb els pagaments i obligacions amb els diferents organismes implicats com els abonaments d'obligacions fiscals i laborals contretes per les empreses i els suposats treballadors.

Es va concretar que no tenien activitat d'ingressos i despeses de béns o serveis, pel que va quedar patent que es tractava d'empreses simulades creades amb l'únic fi de donar d'alta a falsos treballadors per obtenir prestacions per desocupació, regularització d'estada d'estrangers i aconseguir situacions penitenciàries favorables com el tercer grau.

Per mitjà d'aquest sistema l'entramat i sobretot el seu líder obtenia quantiosos beneficis econòmics ja que a tots els treballadors als quals es donava d'alta en les empreses se'ls cobrava una quantitat econòmica en funció de les necessitats concretes.

A més, a aquestes persones se'ls deia que havien d'abonar el cost que per a qualsevol empresa suposa tenir a un treballador, com segurs socials i retencions, quantitats que anaven a parar al capitost i que mai arribaven a l'Administració.

A causa de la gran quantitat de detencions que s'han realitzat per tot Espanya la Guàrdia Civil de Cadis ha comptat amb el suport de diferents comandàncies.