El secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, va afirmar que a les protestes d'aquest cap de setmana a Burgos hi ha hagut "infiltrats", grups violents "itinerants" l'únic interès dels quals no és la reivindicació dels veïns, sinó "l'exercici de la violència", i per això va destacar la necessitat de la futura Llei de Seguretat Ciutadana que prepara el Govern. Martínez va assegurar que en aquestes protestes es "parapeten" alguns "grups violents, alguns ben coneguts", i "tremendament violents" que han participat a manifestacions a Madrid i també a Castella i Lleó. L'origen dels incidents registrats és una protesta veïnal contra la conversió en bulevard d'un tram del carrer Vitòria, al seu pas pel barri de Gamonal.

Martínez va destacar que aquests grups "extremadament violents" no tenen cap relació amb la reivindicació veïnal, sinó que aprofiten les manifestacions ciutadanes per generar violència i en ocasions "es desplacen", en aquest cas des de Madrid i Valladolid.

Concretament, alguns dels detinguts pertanyen al grup d'extrema esquerra Resaca Castellana i tots els arrestats són de la província. Almenys tres dels 40 detinguts en total -13 d'ells encara romanen arrestats- són membres d'aquest grup, nascut el 1997 durant els partits de la fase d'ascens a segona divisió B del Burgos Club de Futbol. En el seu propi bloc a internet, el grup es defineix com a castellà i antifeixista, i assegura que no és apolític "com fan la majoria dels grups ultres dominats per neonazis".

Més d'un centenar d'agents de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP), els antiavalots, es van traslladar a Burgos per reforçar el dispositiu de seguretat. El reforç es va realitzar, segons fonts policials, amb agents de les UIP de Valladolid, encara que s'està analitzant la possibilitat que es desplaci algun grup d'antiavalots de Madrid.

Finalment, unes 5.000 persones, segons l'assemblea de veïns, es van manifestar per demanar de nou la paralització de les obres al barri de Gamonal, sense que es registressin incidents després de quatre dies de disturbis i amb la clara intenció de seguir amb les mobilitzacions.