La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, va anunciar que no es fixaran noves aportacions dels usuaris, els anomenats "copagaments", a ortoprótesis, dietoteràpics ni al transport sanitari no urgent, com estava previst inicialment en la reforma sanitària. Pel que fa al transport sanitari, la setmana passada el Consell d'Estat va proposar a Sanitat que fes una "reavaluació" del sistema de copagament, ja que "l'objectiu d'estalvi podia veure's frustrat" per la inclusió d'un nou model de gestió.

La ministra va destacar a la reunió del Ple del Consell Assessor de Sanitat que la situació econòmica ha millorat l'últim any i que "els esforços fets pels ciutadans estan donant els seus fruits", fet pel qual "ara les administracions han de seguir posant en marxa mesures d'eficiència".

"No demanarem nous esforços als ciutadans", va assegurar, per recordar que amb la reforma sanitària va quedar configurada la cartera bàsica de serveis, que garanteix l'assistència sanitària "gratuïta" per a tots els ciutadans, i la cartera suplementària, en la qual tenen una aportació.

Per part seva, el portaveu socialista de Sanitat al Congrés, José Martínez Olmos, va retreure a la ministra Ana Mato les "batzegades" que està donant sobre el copagament, davant el "vertigen electoral que li ha sorgit al PP i sense criteris sanitaris".

La darrera decisió del ministeri demostra, segons el dirigent socialista, que el departament de Mato té "al capdavant un ministra que no tenia criteri quan va decidir posar el copagament ni ara quan decideix no posar-lo". La raó fonamental d'aquesta postura, segons la seva opinió, és "la por electoral que té el PP, també mb altres temes com l'avortament".