El president del Govern, Mariano Rajoy, va assegurar des del despatx oval de la Casa Blanca en una compareixença conjunta amb el president nord americà, Barack Obama, que la independència de Catalunya "no es produirà". Rajoy va voler destacar sobre aquesta qüestió que la inestabilitat política i la incertesa "no ajuden a la recuperació" i que la independència "és dolenta sobretot per al petit" (en referència a Catalunya). En aquest marc, va assegurar que l'Estat "superarà" el moment actual, i va apel·lar a la necessitat d'"actuar amb sentit comú" i de garantir els serveis públics.

El cap de l'Executiu va fer aquestes manifestacions després de la seva primera reunió formal amb Obama -que va durar una hora i quinze minuts-, en el marc del viatge de dos dies que està fent als Estats Units. A l'inici de la trobada, Rajoy va agrair la invitació de la Casa Blanca i va assegurar que als dos països els uneixen la defensa "de la democràcia i dels Drets Humans" en el marc d'unes relacions "magnífiques".

El president del Govern va aprofitar l'ocasió per defensar les polítiques i reformes del seu executiu i va recordar que Espanya té una situació econòmica millor que la de fa un any, perquè avui "no es parla de rescats", la prima de risc està "més tranquil·la" i es comença a veure un panorama "més clar" per lluitar contra la desocupació.

En aquest marc, va assegurar que malgrat que l'atur encara és "el gran problema" de l'Estat, "l'esforç" fet serà positiu per a tots els ciutadans. Segons Rajoy, tot plegat demostra que les reformes "han donat fruit", i les perspectives econòmiques permeten augurar que "l'any vinent" l'Estat "tornarà a tenir creixement econòmic i a crear ocupació".

Per part seva, Obama va considerar que el "gran lideratge" de Rajoy ha estabilitzat l'economia espanyola i l'ha col·locat en el camí del creixement, encara que va afegir segueixen quedant desafiaments pendents com la reducció de desocupació.

El president nord-americà va destacar els esforços d'Espanya per anar deixant enrere la crisi, tot i que va considerar que encara queda molt per fer a Europa i va destacar que hi ha algunes mesures que s'han hagut d'adoptar que són necessàries, encara que no "populars".

Segons el seu parer, el president del Govern va arribar al poder a Espanya en uns moments summament difícils per a l'economia europea i espanyola i el va felicitar pels grans avenços que s'han donat fins a estabilitzar l'economia, aconseguir el creixement, reduir el dèficit i tornar als mercats financers "gràcies al seu gran lideratge".

Encara que Espanya s'ha estabilitzat, va recordar que persisteixen desafiaments com la desocupació, i per això va afegir que tots dos s'havien compromès a seguir treballant de manera conjunta per aconseguir una major estabilitat i crear ocupació.

Segons el parer d'Obama, la conversa que havien mantingut reflecteix la gran amistat i aliança que existeix entre els dos països, que va dir que tenen en aquest moment una col·laboració en matèria de seguretat "que mai ha estat més forta".