La confiança en els polítics cau al nivell més baix en l´última dècada

Una enquesta estableix que l'única institució que els espanyols aproven és la Policia

15.01.2014 | 07:43

L'Enquesta Social Europea evidencia un important descens de la confiança en els polítics espanyols i en els partits, que se situen en els nivells més baixos des de fa deu anys, amb un clar suspens de l'1,9 de nota, des d'un 2,7 obtingut a l'anterior sondeig (2009-2010). El catedràtic de Ciència Política i de l'Administració de la Universitat Pompeu Fabra i coordinador de l'enquesta a Espanya, Mariano Torcal, va informar a Barcelona dels resultats de la sisena edició d'aquest estudi, realitzat entre finals de 2011 i principis de 2012 amb enquestes a més de 2.500 persones.
Les dades de confiança de l'enquesta constaten una forta desafecció dels espanyols, no només cap als polítics i cap als partits, sinó també respecte les institucions, com el Parlament espanyol, que tampoc aprova i fins i tot baixa la seva nota, del 4,3 a l'edició 2009-2010, a un 3,4 a l'enquesta presentada ahir.
La desconfiança en les institucions és general, fins i tot cap al Parlament europeu o les Nacions Unides, i tampoc se'n salva el sistema judicial espanyol, que segueix per sota de cinc (3,7). L'única institució que aprova en confiança és la Policia, amb una nota de 5,8, encara que també descendeix des d'un 6,2, indiquen els resultats.
Segons el parer de Torcal, la crisi econòmica influeix en el major allunyament i menor valoració, encara que no de manera fonamental, i considera que la baixa valoració posa de manifest que "els ciutadans senten que els polítics no responen a les seves demandes".
"El sistema polític ha de reaccionar perquè, contràriament, aquesta situació pot portar cap a mobilitzacions més radicals. Això és un toc d'atenció als polítics perquè impulsin reformes institucionals", va opinar.
Paradoxalment, i tot i el difícil context actual, el nivell de felicitat dels espanyols se situa a la part alta de la mitjana europea (7,2 de nota), encara que el coordinador de l'enquesta a Espanya alerta que aquest resultat respon només a una pregunta i no aprofundeix més.

La influència de la crisi
La crisi econòmica, social i política ha empès a l'alça tots els indicadors de participació política, a la protesta i a l'organització dels ciutadans, segons l'enquesta. Així, tots els indicadors de l'enquesta europea creixen, com el de signar peticions o boicotejar certs productes per raons polítiques.

Espanya Internacional

Rivas celebra el fet de poder tornar a casa amb els nens.
Juana Rivas queda en llibertat després de declarar davant el jutge

Juana Rivas queda en llibertat després de declarar davant el jutge

La dona que es nega a entregar els seus fills a l'exmarit condemnat per maltractar-la torna a casa...

Carrascosa torna a València vuit anys després

Carrascosa torna a València vuit anys després

María José Carrascosa, l'advocada espanyola que va passar vuit anys a la presó a Nova Jersey...

La Xunta tindrà la tutela del nadó que el pare es va endur després de matar la sogra

La Conselleria de Política Social de la Xunta, a través de la Direcció...

Bildu suspèn la manifestació de suport al procés sobiranista català

EH Bildu ha decidit suspendre la manifestació que va ser recentment convocada per a aquest...

Maduro demana una ordre internacional de crida i cerca contra l´exfiscal

Luisa Ortega abandona Colòmbia per dirigir-se al Brasil quatre dies després d'arribar a Bogotà

L´autòpsia de la nena morta a Màlaga descarta que patís una agressió sexual

Totes les dades porten a pensar que va perdre la vida en ser atropellada per un tren entre les...

Enllaços recomanats: Premis cinema