L'Associació-Plataforma de Suport a les Víctimes (APAVT) va denunciar que qui va demanar autorització per a la manifestació a favor dels presos d'ETA convocada per PNB i EH-Bildu a Bilbao, després de ser prohibida la de Tantaz Tanta, va ser Tomasa Alejandro, acusada de pertinença a organització terrorista.

APAVT va manifestar la seva sorpresa per aquest descobriment, "ja que en diferents mitjans de comunicació s'assenyalava com a convocant una altra persona", i pel fet que el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno, que va autoritzar la marxa, no "hagués vist això". Alejandro està processada per un delicte d'integració en ETA en el sumari 4/08 i va sortir de presó el 2010 després del pagament d'una fiança de 50.000 euros després de ser detinguda el 4 d'octubre 2007 mentre participava amb altres membres de Batasuna en una reunió celebrada en Segura (Guipúscoa) per renovar la Mesa Nacional.

Per altra banda, l'etarra José Gabriel Urizar, antic membre del comando Bscaia, va sortir de la presó del Puerto de Santa María II, després que l'Audiència Nacional ordenés la seva excarceració en aplicació de la decisió d'Estrasburg contra la doctrina Parot. La posada en llibertat d'Urizar va ser decretada fa uns dies per la secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional, però no es va poder portar a efecte fins ahir.

Per part seva, Amaiur va acusar el Govern de practicar una "política de negació" i d'ignorar la reivindicació majoritària de la societat basca a favor de la pau, així com va anunciar que els seus serveis jurídics estudien quines mesures adoptar per l'escorcoll del despatx del senador d'EH Bildu Iñaki Goioaga.

Així ho van anunciar en roda de premsa al Congrés els diputats d'Amaiur Jon Iñarritu, Xabier Errekondo i Rafael Larreina, els quals van destacar l'"èxit" de la manifestació celebrada dissabte passat a Bilbao, que veuen com "un punt d'inflexió" i "un pas de gegant" en la defensa dels drets humans "de totes les persones".

En un altre ordre de coses, l'exfuncionari de Presons segrestat per ETA José Antonio Ortega Lara i la filla del militar Jesús Velasco, assassinat per la banda terrorista, Ana Velasco Vidal, han decidit crear un nou partit polític amb l'exdirigent del PP basc Santiago Abascal.