El fiscal acusa el jutge d´imputar la Infanta basant-se en una ´teoria conspiratòria´

La seva estratègia passa per reconèixer les despeses, però sense tenir constància de l'origen il·lícit dels diners

16.01.2014 | 07:35
El jutge Castro (a la foto) ha rebut noves crítiques per part del fiscal Horrach.
El jutge Castro (a la foto) ha rebut noves crítiques per part del fiscal Horrach.

El fiscal del cas Nóos, Pedro Horrach, va acusar el jutge José Castro de basar-se en una "teoria conspiratòria" per imputar la infanta Cristina en qüestionar la fiabilitat dels informes de l'Agència Tributària en què es descarta que la filla menor del Rei hagi comès delictes fiscals. Per això, ha sol·licitat a l'instructor que, abans de la declaració com a imputada de duquessa de Palma, prengui declaració com a pèrits als inspectors d'Hisenda que han investigat l'activitat econòmica de la Infanta a través de l'empresa Aizóon, de la qual és copropietària amb el seu marit, Iñaki Urdangarin.
L'acusador públic considera "imprescindible" que s'aclareixin els dubtes divulgats per Castro en el seu acte d'imputació sobre la veracitat de les seves investigacions. Segons l'opinió d'Horrach, el jutge es basa en una "teoria conspiratòria" per "justificar l'existència d'indicis delictius que avalin la imputació" de la filla menor del Rei, abocant sobre els funcionaris d'Hisenda "imputacions relatives a l'encobriment d'interessos espuris".
"Si el propi jutge posa de manifest "dubtes" (...) sobre l'aparença delictiva de les conductes de naturalesa tributària atribuïdes a la infanta Cristina de Borbó (...) convindrà que és imperatiu citar els qui poden i han d'aclarir els seus dubtes", incideix el fiscal, que postil·la que "el dubte en un procediment penal equival a simple conjectura, sospita o especulació". Segons la seva opinió, "hi ha un greu risc que la presa de declaració de la infanta Cristina de Borbó tracti sobre retrets ètics i no sobre fets presumptament delictius".
Horrach, que va renunciar a recórrer la imputació després de renunciar-hi la pròpia infanta, destaca que el Codi Penal no contempla com a delicte "imputar despeses personals a l'activitat mercantil com a costos d'explotació", com va fer la duquessa de Palma amb Aizoon.
El fiscal vol que els funcionaris de l'Agència Tributària ratifiquin davant del jutge aquesta apreciació i també que les despeses personals de la Infanta amb fons de la seva empresa fan "impossible" que la quota defraudada a Hisenda superés en un exercici els 120.000 euros, llindar mínim del delicte fiscal.
Recorda que el propi instructor va indicar en el seu acte d'imputació que era "escassament probable, encara que no mereixedor d'aplaudiment", que el presumpte frau arribés al grau de delicte i li matisa que no és només improbable sinó "materialment impossible".
Per part seva, el portaveu de l'Esquerra Plural, José Luis Centella, va demanar al fiscal del cas Nóos que recusi el jutge José Castro si considera que existeix una "teoria conspiratòria" per imputar la infanta Cristina, en lloc de fer "declaracions", perquè "no és un tertulià més".
En aquest sentit, el portaveu adjunt d'UPyD al Congrés, Carlos Martínez Gorriarán, va acusar Horrach d'actuar "estúpidament" i de fer mal a la Monarquia. "El fiscal ha fet des del principi quelcom intolerable, que és exercir d'advocat i de defensa de la Infanta quan la filla del Rei té el seu advocat que, per cert, crec que paguem tots", va denunciar.

Espanya Internacional

Rivas celebra el fet de poder tornar a casa amb els nens.
Juana Rivas queda en llibertat després de declarar davant el jutge

Juana Rivas queda en llibertat després de declarar davant el jutge

La dona que es nega a entregar els seus fills a l'exmarit condemnat per maltractar-la torna a casa...

Carrascosa torna a València vuit anys després

Carrascosa torna a València vuit anys després

María José Carrascosa, l'advocada espanyola que va passar vuit anys a la presó a Nova Jersey...

La Xunta tindrà la tutela del nadó que el pare es va endur després de matar la sogra

La Conselleria de Política Social de la Xunta, a través de la Direcció...

Bildu suspèn la manifestació de suport al procés sobiranista català

EH Bildu ha decidit suspendre la manifestació que va ser recentment convocada per a aquest...

Maduro demana una ordre internacional de crida i cerca contra l´exfiscal

Luisa Ortega abandona Colòmbia per dirigir-se al Brasil quatre dies després d'arribar a Bogotà

L´autòpsia de la nena morta a Màlaga descarta que patís una agressió sexual

Totes les dades porten a pensar que va perdre la vida en ser atropellada per un tren entre les...

Enllaços recomanats: Premis cinema