El PP extremeny va votar en contra de la retirada de l'avantprojecte de llei de l'avortament recollida en dues propostes del PSOE i IU, però va registrar al parlament autonòmic una iniciativa pròpia en la qual sol·licita al Govern que "no avanci" mentre no s'obri un procés de diàleg i s'aconsegueixi un consens.

El Parlament extremeny va celebrar una sessió plenària amb la vista posada en el debat de dues propostes de PSOE i IU en les quals s'instava el Govern central a retirar l'avantprojecte de llei de l'avortament. Des de dimarts el PP havia intentat consensuar amb els grups una declaració institucional sobre aquest assumpte, però els socialistes -que havien presentat la seva proposta feia temps i que apostaven directament per exigir la retirada del avantprojecte- s'hi van oposar.

Davant aquesta situació, el grup parlamentari popular va decidir registrar al matí, i a escasses hores que es debatessin les dues propostes de pronunciament de PSOE i IU, una iniciativa pròpia que haurà d'esperar a ser debatuda en el proper ple de la Cambra. En ella, els populars extremenys demanen "obrir un procés de diàleg i debat amb altres forces que condueixi a una regulació de la interrupció voluntària de l'embaràs molt més consensuada i d'acord amb la societat plural i secularitzada d'avui i, en consonància, amb les legislacions dels països de l'entorn d'Espanya".

En aquest sentit, el portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Alfonso Alonso, va afirmar que considera que "està clar" que hi haurà canvis en l'avantprojecte de llei de l'avortament que ha elaborat el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. "No cal tenir por al debat públic i a escoltar els altres per millorar un text i que reuneixi més consens", va assegurar.

Per part seva, els principals grups del Parlament Europeu, a excepció del Partit Popular Europeu, van demanar al Govern espanyol que faci marxa enrere en la seva recent reforma de la Llei de l'Avortament per considerar que va en contra del dret de les dones a decidir lliurement sobre la maternitat. En tot cas, el debat formal al ple de l'Eurocambra tindrà lloc avui.