El debat sobre la reforma de la llei de l'avortament presentada a Espanya pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, es va traslladar al ple del Parlament Europeu en el marc d'un debat sobre "no discriminació en els drets de salut sexuals i reproductius". D'aquesta forma, la norma sobre la interrupció de l'embaràs s'ha debatut primer a Estrasburg que al Congrés dels Diputats. Durant el debat, la majoria de grups polítics europeus -socialdemòcrates (S&D), liberals (ALDE), ecologistes (Verds) i membres de l'Esquerra Unitària (GUE/NGL)- van coincidir a demanar la retirada d'aquest avantprojecte de llei de l'avortament proposat pel Govern espanyol.

El Partit Popular Europeu (PPE) va lamentar el tractament de l'assumpte a l'Eurocambra i va defensar que és un debat sobre el qual Europa no té competències i que per tant ha de circumscriure's al parlament nacional.

Iratxe García, María Irigoyen i María Muñiz (de part del PSOE), Raul Romeva (ICV), Willy Meyer (IU), Izaskun Bilbao (PNB) i Iñaki Irazabalbeitia (Aralar) van coincidir a mostrar el seu rebuig a la llei i la van considerar com un retrocés en els drets de les dones a Espanya.

"Europa no pot romandre impassible mentre el president del Govern, Mariano Rajoy pretén acabar amb dècades de lluita de les dones. Aquesta llei vol imposar a totes les dones la moral d'una part de la població", va afirmar García.

Meyer, que com altres diputats va mostrar al seu escó una pancarta amb el missatge "nosaltres parim, nosaltres decidim", va considerar aquest avantprojecte de llei una conseqüència del "patriarcat fonamentalista ultracatòlic del Govern espanyol".

Romeva va recordar que les taxes d'avortament als països on no està prohibit són menors que als països on es persegueix.

Eurodiputats d'altres nacionalitats van mostrar la seva "preocupació" per la llei espanyola, com la liberal holandesa Sophie In't Veld, qui va llançar al missatge al Govern espanyol que "si una dona és capaç de dirigir Alemanya, serà també capaç de tenir competència sobre el seu propi cos".

La socialista hongaresa Zita Gurmai va considerar "inacceptable" que les dones tinguin més o menys drets reproductius segons la seva situació geogràfica a la UE.

Lideratge qüestionat

Per altra banda, la secretària d'Igualtat del PSOE, Purificación Causapié, va assegurar que la postura sobre l'avortament del president extremeny, José Antonio Monago, "qüestiona el lideratge" de Rajoy al PP, fet pel qual va instar el vicesecretari del partit, Carlos Floriano, a definir la seva posició.

"Tenim dubtes sobre la posició de Floriano. està donant suport al president del Govern com a vicesecretari general del partit, o està avalant la posició del seu partit a Extremadura?", es va preguntar Causapié.

La portaveu socialista d'Igualtat va qualificar de "vergonyós" l'"espectacle" que es va viure dimecres al parlament d'Extremadura quan el PP va votar en contra d'una iniciativa del PSOE i IU que demanava la retirada de l'avantprojecte de reforma de la llei de l'avortament. "Hi ha una gran crisi interna i de lideratge al PP", va afegir la dirigent socialista.