Els dirigents del PSOE que acudeixen al Comitè Federal han coincidit a afirmar que la pròpia direcció del PSC ha de gestionar la seva situació i han defensat la labor que està fent el primer secretari d'aquest partit, Pere Navarro, que també assisteix a la reunió d'avui a Ferraz.

A l'entrada del Comitè Federal que decidirà el calendari per a les eleccions primàries, els socialistes han respost així a les preguntes dels mitjans sobre els tres diputats del PSC que van trencar dijous passat la disciplina de vot al Parlament de Catalunya durant la votació sobre la consulta sobiranista.

Sobre el futur dels tres diputats, i si haurien de ser expulsats del partit, la número dos del PSOE, Elena Valenciano, ha dit que "és una decisió que han de prendre ells i el PSC".

De la seva banda, la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, s'ha remès al líder dels socialistes catalans, Pere Navarro, per gestionar la situació en el PSC.

"Sé que Pere Navarro està fent un esforç ingent, i Espanya necessita uns socialistes capaços d'entendre el que està passant a Catalunya i de construir ponts", ha assenyalat.

Per això, ha subratllat que si el president del Govern, Mariano Rajoy, no estén ponts per a aquest diàleg que puguin enfortir el projecte comú d'Espanya, sí hi ha un partit com el PSC que, "amb molt de sofriment", està fent aquest esforç perquè està convençut que la solució al debat territorial és el diàleg i el consens.

També el diputat socialista Eduardo Madina ha coincidit en què és una cosa que "competeix la direcció del PSC, que és un partit molt estimat pel PSOE", ha dit, i s'ha mostrat convençut que "només la unitat del socialisme català servirà perquè Catalunya tingui un futur en claus de convivència i desenvolupament".

Segons el seu parer, Pere Navarro "va fixar un futur en clau de legalitat" per a Catalunya i en "claus de convivència per a la societat catalana" i ha apuntat que "els projectes que condueixen a la frustració no solen ser sempre projectes d'èxit".

"Els que apel·len l'esperança i convivència solen conduir les societats a escenaris de futur" i "qui està formulant això avui és només el socialisme català", ha precisat.

També el secretari general dels socialistes bascos, Patxi López, ha elogiat la gestió que està realitzant el líder del PSC del desafiament independentista a Catalunya perquè considera que el que està intentat evitar és que hi hagi "un xoc de trens".

"És l'únic que està fent una oferta als ciutadans catalans per dir-los que és necessari asseure's a parlar", ha afegit.

Respecte a la possibilitat que els diputats del PSC que no han respectat la línia del partit en la votació del Parlament sobre la celebració d'una consulta hagin de lliurar la seva acta, ha assenyalat que s'està parlant d'una qüestió "nuclear" per als socialistes que "no admet insubmissions".

Però ha afegit que el PSOE i el PSC tenen mecanismes per resoldre aquests assumptes i unes comissions de garantia que hauran de prendre les decisions que corresponguin.

De la seva banda, el secretari regional del PSOE a Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha dit que "el PSC fa bé a mantenir-se al seu lloc" i "si algú no respecta el que ha estat sempre el PSOE haurà d'estar-ne fora".

També ha assegurat que la posició de Navarro "és bona per a Espanya i és bona per a les idees de progrés tant a Catalunya com al conjunt del país", perquè està "tornant a recuperar l'espai de centralitat que ha estat determinant en la democràcia" i "serà pont de tranquil·litat entre les tensions catalanistes i el conjunt de la vertebració d'Espanya".

A l'entrada del Comitè Federal, Pere Navarro ha emplaçat els tres diputats del seu partit que van trencar la disciplina al fet que siguin "honrats" i "coherents" i renunciïn al seu escó.

"Estic convençut que aquests tres companys renunciaran a la seva acta, seran honrats i coherents i seguiran el camí honorable que els va marcar el senyor Ros".

Preguntat per si la direcció del PSC hauria d'expulsar aquests tres diputats, ha insistit que aquests parlamentaris tenen dos dies per reflexionar i seguir el camí "honorable" que els va marcar l'alcalde de Lleida, Ángel Ros, qui va dimitir abans de la votació per no haver de trencar la disciplina interna.

Navarro ha reconegut que la crisi interna que està patint el PSC és reflex de la "crispació" per la qual està passant la societat catalana, encara que ha recordat que el seu partit ja ha passat moments "molt difícils" al llarg de la seva història.