L'alcalde de Burgos, Javier Lacalle, va anunciar la paralització definitiva dels treballs per convertir en bulevard part del carrer Vitòria del barri de Gamonal, unes obres per les quals s'han desenvolupat protestes que han desembocat en 46 detencions en aquesta ciutat. El primer edil va assegurar que el bulevard "ha estat l'excusa i no el problema" i que "les obres han estat aprofitades per alguns per a altres fins". Aquesta decisió va ser rebuda amb alegria pels veïns del barri.

Aquesta decisió es va prendre després que al matí el PP municipal de Burgos, amb majoria absoluta al ple de l'Ajuntament d'aquesta ciutat, rebutgés les mocions de PSOE, UPyD i IU que demanaven la paralització definitiva de les obres, i mantingués l'aposta del consistori de paralització temporal mentre que s'obria un procés de negociació.

Les obres per convertir un tram del carrer Vitòria en un bulevard han provocat protestes des de divendres passat -que van derivar en diverses jornades d'incidents- perquè els veïns consideren que aquests treballs no són prioritaris.

L'alcalde va argumentar que al matí, al ple municipal, va mantenir la paralització temporal perquè s'havia compromès a obrir una taula de diàleg per tirar endavant el projecte, que segueix considerant "necessari per a la zona".

Rebuig al diàleg

Va explicar, a més, que havia mantingut contactes els passats dimecres i dijous amb grups polítics i amb organitzacions veïnals, fins i tot contràries al projecte. No obstant això, els tres grups de l'oposició -PSOE UPyD i IU- li van comunicar que no estaven disposats a participar en una taula negociadora. Va afegir que a això s'ha sumat que els representants de l'assemblea veïnal havien comunicat en finalitzar el ple del matí la seva decisió de no participar tampoc en cap negociació si no es produïa abans la paralització total i definitiva de l'obra. En aquest sentit, l'alcalde va insistir que la convivència a la ciutat està per damunt de qualsevol obra i l'única sortida en aquest moment és la paralització total.

En tot cas, més de 3.000 persones es van manifestar a la tarda a Burgos després que Lacalle anunciés la paralització definitiva de les obres. Els participants en la protesta van recórrer, un dia més, el trajecte entre el lloc on van començar les obres al carrer Vitòria i la comissaria de Policia, on es van produir incidents.

Paral·lelament, diversos centenars de persones van recórrer els carrers de Madrid després d'una concentració a la Puerta del Sol de suport als veïns de Gamonal. Convocats per col·lectius i moviments socials encapçalats per la Coordinadora 25-S, els congregats -uns 500- van abandonar la Puerta del Sol en direcció a la Gran Via, on van tallar tots els carrils, produint-se també incidents. Igualment, es van registrar disturbis a Barcelona.

Per part seva, l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, va expressar el seu suport i el de tot l'ajuntament al bomber detingut dimecres durant una protesta en solidaritat amb els veïns del barri de Gamonal, en el que va considerar "un incident aïllat". Quan va ser preguntada per les declaracions de la delegada del Govern, Cristina Cifuentes, sobre que la Policia Nacional estava complint amb el seu deure, va preferir no contestar a la pregunta i va reiterar la seva declaració anterior.