El Govern britànic va fer un pas més en la seva campanya per mantenir la unió del Regne Unit en advertir als escocesos que afrontaran problemes a la Unió Europea (UE) si voten a favor de la independència, perquè hauran de negociar el seu ingrés. Així, el titular del Foreign Office, William Hague, va fer una referència directa al cas català per defensar el "no" a la independència d'Escòcia, tot assegurant que "fins i tot el líder nacionalista català ha dit que la secessió significarà l'exclusió de la Unió Europea".

Hague va donar a conèixer a Glasgow l'última anàlisi del Govern central sobre l'impacte internacional d'una eventual independència d'Escòcia, sempre que triomfi el "sí" en el referèndum del 18 de setembre.

Acompanyat pel responsable del Tresor, Danny Alexander, el ministre va presentar l'anomenada "Anàlisi d'Escòcia: la UE i assumptes internacionals", en què enumera els beneficis i problemes que tindrà Escòcia de cara a l'exterior, principalment a la UE.

Entre d'altres, Alexander va alertar que Escòcia es pot veure perjudicada en deixar de beneficiar-se de l'anomenat "xec britànic", la devolució que rep el Regne Unit de les arques comunitàries, que va estimar en una pèrdua de 4.560 milions d'euros fins a l'any 2020.

Aquest text es divulga quan les últimes enquestes segueixen donant la victòria del "no" en el plebiscit, amb el suport del 41 per cent dels votants davant del 27 per cent que ho faria pel "sí", però amb un gran nombre d'indecisos.

Per part seva, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, va tornar a insistir que, segons els tractats de la UE, si una part d'un país s'escindeix d'un estat comunitari, aquesta part quedaria fora de la UE.