Fernando Sebastián Aguilar nou cardenal de l'esglèsia catòlica

´Es parla de la interrupció de l´embaràs com si fos un xarampió´

20.01.2014 | 07:25
´Es parla de la interrupció de l´embaràs com si fos un xarampió´
´Es parla de la interrupció de l´embaràs com si fos un xarampió´

Diumenge passat va estar fins a la una de la matinada atenent trucades i felicitacions , encara que va poder dormir bé. Això sí, amb l'ajuda d'una pastilla . El nou cardenal espanyol, Fernando Sebastián, nomenat pel papa Francesc, rebrà el capell el proper 22 de febrer a Roma. No ha tingut temps d'assimilar la notícia ni sap bé els motius de la seva elecció. "Ho he viscut gairebé sense adonar-me'n", va dir. Tampoc coneix el paper que li encomanarà el Sant Pare, a qui està molt agraït i així l'hi ha fet saber en una carta que li va escriure la mateixa nit de l'anunci.

Com va viure les primeres hores després de conèixer el seu nomenament ?
Gairebé sense adonar-me'n. Em vaig assabentar mentre estava celebrant l'eucaristia a la Catedral i quan vaig arribar a casa tenia ja munts de trucades al telèfon i mails. I dilluns vaig estar, excepte la mitja hora de dinar, fins a la una del matí, contestant totes les trucades i responent felicitacions . Va ser realment esgotador, així que vaig dormir molt bé, encara que amb l'ajuda d'una pastilleta d'Orfidal. A mi és que no m'alteren massa les coses El dia que havia de defensar la meva tesi a Roma em van haver de despertar de la migdiada.
Com valora aquesta crida del Papa ?
La valoro molt perquè en aquest moment de la vida ja no ho esperava. Fa set anys que estic jubilat i tinc 84 anys. En canvi, el Papa ha tingut aquest gest d'amabilitat i de reconeixement pels serveis a l'Església. Això m'omple de satisfacció, encara que em fa una mica de vergonya, ho confesso. Segur que hi ha molts altres que han fet tants o més serveis que jo, i per altra banda, servir l'Església és un premi per a un mateix. Estic molt content i orgullós d'haver pogut fer el que he fet i només lamento no haver pogut fer més i millor. Em sento molt content i així ho he manifestat al Sant Pare en una carta.
Coneixia ja el Papa ?
Tinc certa relació amb el Papa, però no és molt intensa. La primera vegada que el vaig tractar va ser el 1996. Sent cardenal arquebisbe de Buenos Aires va venir a dirigir els exercicis espirituals als bisbes espanyols. Vaig assistir-hi i vaig tenir interès en anar a saludar-lo, perquè era comissari pontifici del Lumen Dei , que tenia diverses comunitats a Buenos Aires La meva sorpresa va ser quan vaig entrar al seu despatx i vaig saber que em coneixia. I no només això: em va dir que era deixeble meu i que havia llegit tot el que jo havia anat publicant. Això ja va crear una certa proximitat i quan el van fer Papa el vaig felicitar. Al juliol vaig tenir l'oportunitat d'acompanyar Jesús Catalá en el pelegrinatge diocesà, i també parlem. Vaig concelebrar amb ell i vaig poder fer-li entrega del meu últim llibre sobre la fe. Hem parlat breument en tres o quatre ocasions. Sap que existeixo i jo li tinc una gran estima i una gran admiració, perquè és un home de moltíssims valors.
Què li sembla a nou cardenal la reforma de la llei de l'avortament ?
Per a un catòlic no pot ser vàlida cap llei de l'avortament. El debat s'està pervertit des del principi, perquè no volen reconèixer què és de veritat. Es parla de la interrupció de l'embaràs com si aquest fos un xarampió o unes varius i mai es parla del que realment és: eliminar la vida d'un ésser humà a les primeres fases del seu desenvolupament al ventre de la seva mare I jo em pregunto: Hi ha alguna dona que se senti amb el dret de matar el seu fill? A això és al que hauria de respondre el senyor Rubalcaba.
Què creu vostè que espera el Papa dels nous cardenals?
Això és una cosa que hauria de respondre el Papa. A mi fins ara no m'ha fet cap encàrrec. Normalment els cardenals són col·laboradors personals i consellers del Papa en els temes més delicats de l'Església. Suposo que alguna cosa d'això haurem de fer. No tinc experiència en l'assumpte.
Considera que el Papa, a través de gesto , està reconciliant amb l'Església molts que s'havien allunyat d'ella?
El Papa té un do de senzillesa, de proximitat , d'anar a allò substancial, de dir-nos els continguts de l'Evangeli amb un llenguatge molt realista i comprensible. Arriba al cor... Però que no esperi ningú que traeixi la fe de l'Església, ni la seva moral Ara sembla que hi ha molts dissidents de l'Església que volen portar el Papa al seu terreny i s'equivoquen, perquè el Sant Pare no legitimarà l'avortament, ni el matrimoni homosexual... No trairà mai la fe tradicional dels apòstols. El que han de fer aquests dissidents és venir a l'Església i confessar-se amb el Papa.
Comparteix que la seva designació ha arribat una mica tard?
No ho comparteixo perquè mai vaig esperar ser cardenal. Ni ho he desitjat. Fins i tot ara em costa una mica de sacrifici ficar-me en aquesta dansa . A l'Església treballem sempre a fons perdut .

Enllaços recomanats: Premis cinema