La decisió de la Coalició Nacional Síria, una entitat que actua com a ventall de l'oposició siriana combatent a l'exili, insufla esperança en els resultats que es poden assolir a Ginebra 2, la conferència de pau per a Síria que s'inaugurarà aquest dimecres a Montreux (Suïssa).

Tothom que està de lluny o de prop involucrats en aquest procés -amb excepció de Rússia- va celebrar aquesta decisió, que foragita el fantasma d'un fracàs imminent i que per primera vegada col·locarà a l'oposició siriana en una posició d'interlocutor legítim -i reconegut com a tal per tota la comunitat internacional- enfront del règim de Bashar Al-Assad.

Ginebra 2 finalment se celebrarà al cap de mig any de dilacions i després de delicades negociacions entre els seus impulsors, Estats Units i Rússia, amb el suport de ?l'ONU i el seu mediador per a Síria, Lajdar, Brahimi, que intervindrà en les converses entre les delegacions sirianes oficial i opositora. Però ni els interminables contactes han permès resoldre totes les qüestions que han estat demorant la conferència, i a tres dies d'inaugurar, encara no està del tot clar si l'Iran hi participarà o no.

Durant totes les reunions preparatòries, Rússia ha defensat la conveniència de convidar al Govern de Teheran, el principal aliat -juntament amb Moscou- del Govern d'Al-Assad, petició a la qual els Estats Units s'han oposat, primer de forma rotunda i més recentment d'una manera més flexible. Washington desitja que, abans de ser convidat, Teheran reconegui l'objectiu central de Ginebra 2, tal com va ser acordat quan es va proposar el procés.