La cancellera alemanya, Angela Merkel, no assistirà aquest any a l'exclusiva reunió politicofinancera internacional de Davos, que se celebra del 22 al 29 de gener a Suïssa, i tot sembla indicar que el motiu real és la tensió amb els EUA per l'espionatge a la mandatària per part dels serveis secrets nord-americans. En tot cas, la cancellera ha posat com a excusa un consell de ministres que la nova coalició de govern celebrarà dijous i divendres a Meseberg, una residència de la regió de Brandenburg.

El nou Govern alemany acaba d'organitzar aquesta concentració i és evident que Merkel hauria pogut citar el seu equip en una data alternativa o faltar durant unes hores a la trobada per fer-se la foto a Davos, però, encara que el portaveu del Govern, Steffen Steibert, prefereixi no comentar aquest fet, el cas de l'espionatge sembla estar fins i tot modificant la seva agenda.

A causa d'un nivell de tensió amb els Estats Units com no recorda Alemanya, les reunions i les xerrades en privat amb els amics americans que caracteritzen la cita de Davos la fan desaconsellable, així que l'executiu germànic estarà representat només pel ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, que s'absentarà del consell de ministres alemany sense problemes.

Berlín no confia en els EUA

En aquest sentit, el Govern alemany va reiterar la seva preocupació pels programes d'espionatge massiu dels Estats Units al seu territori en resposta a l'anunci de Barack Obama de la finalització de de les escoltes al mòbil de la cancellera.

Seibert va assegurar que Berlín seguirà amb atenció la implementació d'aquesta afirmació i que continuarà dialogant amb Washington sobre aquest tema, encara que el quid de la qüestió, segons el seu parer, és un altre.

"Sempre hem dit que no es tracta del mòbil de la cancellera. Sinó que es tracta de trobar un balanç entre la seguretat d'un estat i l'esfera de privacitat a la qual tenen dret els ciutadans a Alemanya", va apuntar el portaveu.