Nou pas endavant per a la solució de la crisi nuclear amb Teheran

La UE i els EUA relaxaran les seves sancions a l'Iran en suspendre aquest país el seu enriquiment d'urani

21.01.2014 | 07:14

L'Iran ha suspès l'enriquiment d'urani en compliment de l'acord nuclear establert a Ginebra el novembre, pas que va anar seguit de l'anunci per la Unió Europea (UE) i els EUA que suspendran algunes de les sancions econòmiques sobre la República Islàmica.
Amb l'entrada en vigor de l'històric acord signat entre l'Iran i els cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU (EUA, Rússia, Xina, França i el Regne Unit) més Alemanya, s'obre un període de sis mesos per arribar a un compromís definitiu que podria posar fi a més d'una dècada de crisi atòmica.
Segons va confirmar l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA), l'Iran va reduir les seves reserves d'urani enriquit al 20 per cent, va suspendre el seu processament per damunt del 5 per cent a les plantes de Natanz i Fordo i va congelar la construcció del reactor d'aigua pesada a Arak, capaç de produir plutoni.
Així mateix, va cancel·lar qualsevol experiment nuclear a Natanz i Arak i s'ha compromès a permetre més inspeccions per part de l'agència nuclear de l'ONU, els inspectors de la qual van arribar dissabte passat al país.
Poc després de rebre la confirmació de l'OIEA, els ministres d'Exteriors de la UE, reunits a Brussel·les, van decidir aixecar algunes de les sancions econòmiques imposades a l'Iran. En concret, van deixar sense efecte la prohibició al país de transportar el seu petroli, la de comerciar amb or i metalls preciosos, les restriccions als productes petroquímics i el veto a les transaccions financeres amb bancs iranians que no haguessin estat autoritzats prèviament.
Tot i això, la UE manté mesures restrictives com l'embargament d'armes o les llistes de persones i entitats a les quals se'ls han congelat els seus béns i se'ls prohibeix viatjar al territori comunitari.
"Hem decidit començar la implementació de la fase de sis mesos de mesures inicials de construcció de confiança amb l'objectiu de fer front a les preocupacions internacionals sobre les activitats nuclears de l'Iran", va explicar la cap de la diplomàcia de la UE, Catherine Ashton. L'alta representant europea va destacar que, "al llarg dels pròxims sis mesos, una implementació adequada de les mesures acordades serà clau".
Segons la seva opinió, "aquest és un important primer pas", encara que va destacar que "cal treballar més per afrontar completament les preocupacions de la comunitat internacional".

Espanya Internacional

Víctimes de l´accident de Spanair demanen que es desclassifiquin documents

L'associació d'afectats pensa que en la documentació que reclama es troba la veritat sobre el...

El jutge deixa en llibertat l´escriptor turc detingut dissabte a Granada

Aquest intel·lectual, que també té nacionalitat alemanya, és reclamat...

Mor ofegat un jove de 15 anys a la platja de la Malva-rosa de València

Un noi de 15 anys va perdre la vida a a la platja de la Malva-rosa de València...

Un jove deixa vuit ferits en un atac amb ganivet a Rússia

Un jove deixa vuit ferits en un atac amb ganivet a Rússia

? La policia aconsegueix abatre l'agressor poc temps després ?Les autoritats no creuen que el...

Alarma a l´estació de la ciutat francesa de Nimes per un fals tiroteig

L'estació central de trens de Nimes, al sud de França, va ser evacuada ahir per la...

Enllaços recomanats: Premis cinema