L'optimisme moderat va ser el comú denominador de la jornada inaugural de la conferència de pau sobre Síria Ginebra 2 celebrada a la ciutat de Montreux (Suïssa). Així, el cap de la diplomàcia dels Estats Units, John Kerry, va afirmar que la pau "no arribarà immediatament" a Síria i que no s'esperen "avenços sobtats" en les negociacions de pau. "El fet important és que el procés ha començat", va assegurar Kerry en una conferència de premsa al final de la jornada inaugural de la conferència de pau per a Síria.

En aqust sentit, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va advertir que no s'ha d'esperar un avanç instantani en les negociacions que l'oposició i el govern sirià començaran demà a Ginebra. Ban va explicar que ningú ha de subestimar les dificultats que hi haurà, però va afirmar que és el deure de les parts que ara s'enfronten "trobar el camí de la pau".

En tot cas, el Govern i l'oposició de Síria van mostrar la seva disposició a parlar sobre un alto el foc localitzat quan comencin a negociar sobre com aturar la guerra, va afirmar el mediador de l'ONU i la Lliga Àrab per a aquest país, Lajdar Brahimi. "Tenim indicacions que estan disposats a discutir sobre l'alto el foc localitzat i l'alliberament de presoners", va assenyalar el mediador.

Per part seva, l'ambaixador de Síria davant l'ONU, Bashar Yafari, va afirmar que la possibilitat d'un alto el foc a Alep segueix en peu i que s'espera que els grups opositors armats que operen a la zona donin una resposta positiva sobre això a través dels EUA. "Washington encara està intentant obtenir una resposta per part d'aquests grups", va afirmar l'ambaixador, qui va agrair la mediació de Rússia, en nom del règim sirià, en aquest procés.

Paral·lelament, el ministre d'Afers Estrangers de Síria, Walid Muallem, va acusar els països que van finançar els grups d'oposició al seu país d'haver contribuït "a estendre el terrorisme". Damasc va qualificar d'"infundat, parcial i polititzat" l'informe elaborat per un bufet britànic que denuncia tortures sistemàtiques i execucions d'11.000 detinguts a Síria a mans de les autoritats des del començament del conflicte.

La Coalició Nacional Siriana (CNFROS), l'aliança que representa l'oposició en el procés de pau, va demanar a la delegació del govern que signi ferm un compromís en el qual accepti que les negociacions estan dirigides a constituir un govern transitori.

Finalment, el papa Francesc va demanar als líders participants en la conferència de pau que s'esforcin per arribar "amb urgència" al cessament de la violència.