El magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) Jesús Gavilán va decidir obrir judici oral al jutge Elpidio José Silva per un delicte de prevaricació, dos contra la llibertat individual i un de retard maliciós en l'administració de Justícia per la seva instrucció del cas Blesa. L'instructor de la querella que va interposar la Fiscalia contra el magistrat, per al qual demana 30 anys d'inhabilitació, li imposa a més una fiança de 60.000 euros per assegurar les responsabilitats pecuniàries que es poguessin derivar del procediment i li dóna un termini de deu dies per abonar-la.

La decisió de Gavilán, de la qual va donar trasllat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), suposa que aquest haurà de suspendre cauterlamente Silva de les seves funcions fins que es conegui la sentència. En cas de sentència condemnatòria, Silva quedarà expulsat de la carrera judicial, a la qual va accedir per l'anomenat tercer torn, sense oposició.

Segons fonts de l'òrgan de govern dels jutges, Gavilán haurà de notificar-li la seva resolució, amb la qual la Comissió Permanent del CGPJ, la primera reunió del qual està prevista per a dimarts que ve, haurà d'acordar formalment la suspensió cautelar, si bé podria convocar-se abans una reunió extraordinària.

El jutge Silva va afirmar sentir-se víctima d'una campanya de "persecució implacable" per part del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, al mateix temps que va assenyalar que està sospesant donar el salt a la política en les properes eleccions europees.

El magistrat va reiterar que se sent "víctima d'una campanya de persecució implacable" orquestrada per "ments desfasades" que han fabricat una "opereta tenebrosa" per "afavorir els corruptes".

"Això està fabricat, està muntat per seguir denigrant el jutge", va destacar Silva abans de desitjar que la seva situació "no surti gratis, perquè si surt gratis el corrupte viu instal·lat a la salsa d'impunitat, que és el que li agrada i on viu còmodament".

Blesa torna a declarar

Paral·lelament, l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa torna avui a declarar com a imputat davant un jutge per la compra del City National Bank de Florida (EUA), fet que li va suposar l'ingrés a la presó dues vegades per ordre del jutge Silva.