La ministra de Foment, Ana Pastor, va avançar que des del mes de març quedarà prohibit l'ús de telèfons mòbils per part dels maquinistes de tren excepte en cas d'avaria o emergència, una mesura que es detalla just quan es compleixen sis mesos de l'accident del tren de Santiago.

Pastor va assegurar que es crearà a més una agència estatal de seguretat ferroviària "independent" i "transparent" que vetlli pel manteniment de la xarxa d'interès general i que podrà expedir llicències d'operació ferroviària i certificats i proposar l'elaboració de normativa.

Paral·lelament, a partir de març o abril es començaran a provar els nous prototips de GPS per als maquinistes, que recolliran les velocitats màximes, limitacions i advertències posat el cas que se superin. També es comptarà amb caixes negres que gravin àudio i vídeo en cabina durant el trajecte.

Pel que fa a l'atenció a les víctimes, s'establirà un pla nacional d'atenció que articuli les actuacions de les diferents administracions per "garantir una major atenció als afectats". A més, s'ha creat un grup de treball amb el Ministeri d'Economia per actualitzar l'assegurança obligatòria de passatgers, les quanties i cobertures, així com per adaptar les categories indemnitzables.

A més a més, des de juliol s'implementarà de manera progressiva a les estacions ferroviàries terminals d'"auto check-in", mentre que a finals de febrer hi haurà bitllets gratuïts per a menors de 4 anys, i s'emetran bitllets nominatius per als passatgers, un punt que entrarà en vigor al febrer estalvi per a trens de Rodalies.