El Ministeri de Justícia ha enviat l'avantprojecte de la nova llei de l'avortament a 29 organismes consultius i entitats mèdiques i socials perquè elaborin en el termini d'un mes un informe amb les seves al·legacions. A la llista, a més del Consell General del Poder Judicial i el Consell Fiscal, hi ha 14 col·lectius feministes i quatre antiavortistes. Aquesta acumulació de peticions significa en la pràctica que es retardi el seu enviament al Consell d'Estat. En tot cas, segons la Ser el Govern no ha demanat opinió a les associacions de psiquiatres o de ginecòlegs.

Així, el president del Govern, Mariano Rajoy, ha decidit consultar a tots els organismes i parts afectades abans d'enviar l'avantprojecte, com és preceptiu, al Consell d'Estat, el suprem organisme consultiu de l'Executiu en matèria legislativa. Justícia justifica així el retard en aquest important dictamen. Fonts d'aquest departament van assegurar que l'avantprojecte serà enviat només després que hagin rebut i estudiat els 29 informes ja sol·licitats per si de cas introdueixen canvis, per així fer arribar un projecte tancat i definitiu.

En aquest sentit, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar que, com a membre del Govern, el que li correspon és "treballar per enfortir l'entesa" en la reforma de l'avortament.

Sáenz de Santamaría va destacar en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que "cal ser molt conscients de la gran sensibilitat social que comporta" la interrupció voluntària de l'embaràs. "Com a membre de l'Executiu, a mi el que em correspon és treballar per enfortir l'entesa, per escoltar les diferents opinions i suggeriments, i poder treballar per una llei que pugui atendre els diferents punts de vista que existeixen", va assenyalar.