El jutge investiga un possible delicte fiscal del PP de l´any 2008

El magistrat crida a declarar el president de Mercadona per dues anotacions de 240.000 euros

25.01.2014 | 07:33
El jutge Ruz ha cridat quatre persones més a declarar.
El jutge Ruz ha cridat quatre persones més a declarar.

El jutge del cas Bárcenas, Pablo Ruz, va acordar diverses diligències, entre elles la presa de declaració com a testimoni del president de Mercadona, Juan José Roig, per intentar descobrir si el PP va cometre un delicte fiscal el 2008.
En un acte, Ruz cita com a testimonis el 5 de febrer Roig i altres tres presumptes donants del PP que apareixen en els papers de Bárcenas, així com els apoderats del partit a la seu de La Rioja el 2008 Carlos Cuevas Villoslada i Ana Elvira Martínez Martínez, així com la persona que en aquest període ocupava el càrrec de gerent regional.
En els papers que reflecteixen la suposada comptabilitat B del PP apareix una entrada del 26 de maig de 2008 de 200.000 euros amb el concepte "Entrega de La Rioja", presumiblement per a la compra de la nova seu, i dues anotacions a nom de "Mercadona", una el 2004 per 90.000 euros i una altra en 2008 per 150.000 euros.
Els altres tres testimonis als quals cita el jutge són Pilar Pulido (directiva de ADS Brokers i vinculada a un suposat lliurament al PP de 36.000 euros el 20 de febrer de 2008), Luis Gálvez (de l'empresa Ploder-Uiecesa i vinculat a una suposada entrega el 22 de febrer de 2008 per 50.000 euros) i una altra persona identificada com Adolfo S. (vinculat a un presumpte lliurament el 30 de juny de 2008 per 10.000 euros).
En el que fa referència a la compra de la seu del PP de La Rioja, Ruz va cridar a declarar els esmentats responsables autonòmics del partit el 2008 després de rebre un informe de la IGAE (Intervenció General de l'Administració de l'Estat).
En aquest informe, explica el jutge, "han de posar-se en relació, davant la indiciària congruència observada" l'esmentada entrada reflectida en els papers amb allò declarat per Bárcenas el passat 17 de juliol, quan va explicar que aquesta anotació era "un donatiu o aportació rebuda de La Rioja en la comptabilitat de la seu Nacional, referint al mateix temps que no coneixia qui es trobava darrere d'aquesta contraprestació o entrega".
Ruz indica que de l'informe de la IGAE es desprenen "elements objectius que atorgarien coherència a les manifestacions" de l'extresorer "pel que fa a l'apunt comptable investigat", el que "resultaria determinant per a la integració de la base imposable per la qual eventualment podria deduir-se una ulterior responsabilitat tributària del PP".
Per tot això, el jutge es dirigeix a l'Agència Tributària perquè remeti els originals i pagaments a compte de l'impost de societats presentats pel PP el 2007 i 2008 o, si no s'hagués presentat, certificació negativa sobre això.
Indica el magistrat que amb l'examen dels extractes dels comptes de tresoreria de la seu nacional del PP de 2008 i dels documents del PP de La Rioja dels mateixos exercicis "s'ha comprovat l'existència del registre comptable d'una transferència el juny de 2008 per import de 200.000 euros, des de la seu central a la de La Rioja".
Per contra, "no s'ha trobat reflex comptable, ni en la comptabilitat de la seu central ni en la de la seu regional de La Rioja, que posi de manifest l'existència d'alguna aportació" per l'esmentada quantitat des de La Rioja a la seu central.

Enllaços recomanats: Premis cinema