Temor judicial a una maniobra per apartar Castro del cas Nóos

No es descarta la interposició d'una querella per prevaricació contra el jutge per impedir que interrogui a la infanta el dia 8

26.01.2014 | 06:52
Imatge del jutge instructor del cas, José Castro.
Imatge del jutge instructor del cas, José Castro.

Mitjans judicials de Palma sospesen, des de fa dies, la possibilitat que el jutge José Castro sigui apartat del cas Nóos, mitjançant una querella contra ell, o per una altra maniobra, abans del 8-F, dia de la declaració com imputada de la infanta Cristina. Aquesta hipòtesi ha estat analitzada fins i tot en el nucli del cas Nóos. Els jutges són persones aforades i la instància competent per enjudiciar-los és, en el cas de Castro, la sala del civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB), que hauria de decidir si l'admet a tràmit o no.
En el primer supòsit els promotors de la maniobra haurien obtingut una gran victòria: el Consell General del Poder Judicial podria suspendre en funcions a Castro tot esperant la resolució de la querella. Aquesta mesura cautelar apartaria a l'actual instructor del cas Nóos, amb el que li seria impossible interrogar a la infanta el 8-F.
El que estaria de menys seria el futur de l'acusació, que probablement acabaria sobreseguda, i l'important radicaria en el canvi de jutge i en l'ombra de sospita aixecada contra l'actual. Als mitjans judicials esmentats s'estan analitzant les actuacions de Castro al sumari, per intentar endevinar quina seria la fonamentació de la prevaricació. En principi únicament apareixen dos possibles acusacions, les dues derivades de les imputacions de la Infanta dictades per Castro l'abril del 2013 i gener del 2014. Respecte a la primera imputació mai es podria parlar d'una prevaricació, atès que l'acte de citació de la filla del Rei va ser recorregut davant l'Audiència, que no va detectar en ell cap indici d'irregularitat. Respecte a la segona imputació, cap de les parts que es van presentar al cas Nóos l'ha recorregut davant l'Audiència.
Tot i això, la fiscalia anticorrupció ha presentat quatre escrits molt durs contra l'instructor, del qual ha insinuat que donava un tracte discriminatori a la infanta i ha carregat contra el jutge insinuant que la imputa per rumors, especulacions o conjectures.

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema