Jaime Mayor Oreja no repetirà com a cap de llista del PP a les eleccions europees, una decisió que, segons el partit, ha pres ell mateix, i que en qualsevol cas es produeix abans de saber-se si el president del Govern i líder dels populars, Mariano Rajoy, comptava de nou amb ell. El PP va anunciar al matí una decisió que Mayor Oreja va comunicar a Rajoy el passat 9 de gener i que deixa oberta la incògnita de qui serà el número u dels populars en la cita electoral del 25 de maig.

A Roma, Rajoy va expressar el seu respecte per la decisió de ?Mayor Oreja, va elogiar la seva tasca i es va mostrar convençut que el veterà dirigent popular continuarà en l'activitat política i dins del partit. El president del Govern va dir tenir del portaveu del seu partit al Parlament Europeu "la millor opinió", i va destacar que "Mayor Oreja segueix amb nosaltres i estic convençut que seguirà a l'activitat política". Mentrestant, Mayor oreja es va limitar a assegurar que "crec que és normal, natural i lògic i a ningú pot sorprendre la decisió que he adoptat".

Paral·lelament, el vicepresident del Parlament Europeu i fins ara eurodiputat del PP, Aleix Vidal-Quadras, ha decidit abandonar la seva militància en aquest partit per unir-se al nou projecte de VOX, al costat de José Antonio Ortega Lara i Santiago Abascal, i concórrer amb ells als properes eleccions europees.

Després de comunicar per carta al president del Govern i del PP a seva decisió de donar-se de baixa del partit després de més de 30 anys de militància, Vidal-Quadras va explicar els seves raons: les diferències en el diagnòstic i les solucions de l'Executiu a una crisi del sistema, que ha despertat, entre d'altres, el debat sobiranista a Catalunya.

La seva marxa no ha estat una sorpresa per als qui han seguit la seva trajectòria els darrers temps i han vist els seves discrepàncies amb algunes dels decisions del Govern de Rajoy. Ell mateix va explicar que el seu comiat és "dolorós però inevitable", encara que se sent "alliberat" per incorporar-es de manera immediata a un nou projecte com VOX, que pensa que ha de servir d'estímul perquè el Govern "és posi les piles".