L'oposició ucraïnesa va aconseguir ahir una important victòria en aconseguir que es compleixin dues de les seves principals demandes: la dimissió del Govern en ple i la derogació de les lleis repressores que limitaven les llibertats fonamentals. "Allò més important ara és conservar la unitat i la integritat territorial. Això és molt més important que qualsevol pla o ambició personal", va assenyalar en la seva carta de dimissió Nikolái Azárov, primer ministre des del març de 2010.

Azárov, mà dreta del president Víktor Ianukóvitx, va assegurar que deixava el càrrec per facilitar "una solució política del conflicte", encara que va insistir que les autoritats han fet tot el possible per evitar el vessament de sang.

Poques hores després, Ianukóvitx promulgava no només la renúncia del primer ministre, sinó la de tot el Govern, al qual l'oposició i els manifestants acusen de donar l'esquena a la Unió Europea a favor de l'enfortiment de les relacions amb Rússia. Azárov, que va néixer a Rússia, ha defensat sempre la suspensió de la firma de l'Acord d'Associació amb la Unió Europea i el rebuig de les condicions imposades pel Fons Monetari Internacional, en considerar que haguessin suposat la ruïna per a Ucraïna. Precisament, aquesta decisió va ser el detonant de l'inici de les multitudinàries protestes antigovernamentals el passat 21 de novembre.

De moment es desconeix qui assumirà la responsabilitat de govern, ja que el líder del principal partit opositor, Batkivschina, Arseni Yatseniuk, va rebutjar la possibilitat de cohabitar amb Ianukóvitx.

Paral·lelament, una aclaparadora majoria de diputats, inclosos gairebé tots els membres de l'oficialista Partit de les Regions del president, van votar a favor de la revocació de 9 de les 11 lleis que limitaven les llibertats.

Per part seva, el president de Rússia, Vladímir Putin, va assegurar que el seu país no "interferirà" en la situació política a Ucraïna i va criticar que hi hagi "intermediaris" que sí ho fan. "Estic segur que el poble ucraïnès ho resoldrà pel seu compte i Rússia no hi interferirà", va assenyalar el president rus.