La cancellera alemanya, Angela Merkel, va comparèixer ahir davant el Bundestag (Cambra baixa) per presentar les primeres i importants reformes del seu Govern de coalició, des de les pensions fins a l'energia, però va ratificar el seu compromís que el país no incorrerà en nous deutes a partir de 2015. "Sense unes finances sòlides no hi ha futur", va resumir Merkel en el seu primer discurs de la legislatura davant el Bundestag, en un missatge dirigit tant a les veus crítiques que han sorgit a Alemanya davant els projectes socials anunciats, com els socis europeus.

La cancellera alemanya va defensar les noves lleis que té previst aprovar aquest any el seu govern complint l'acord de coalició amb els socialdemòcrates en destacar que són mesures "justes", però va insistir que no oblidarà la seva aposta per l'estabilitat econòmica.

En política europea, Merkel va insistir en el que ha estat el seu doctrinari en les dues anteriors legislatures: la necessitat d'"avançar" en la unió econòmica i de "reforçar" el funcionament de les institucions comunitàries, fet que implicarà "un major desenvolupament" dels tractats europeus.

"Podem acostumar-nos a viure amb la crisi, però no podrem dir que l'hem superat fins que no hàgim organitzat degudament les nostres estructures", va afirmar, tot afegint que, malgrat els avenços per situar la UE en el camí de l'estabilitat, no es pot abaixar la guàrdia, sinó que cal continuar amb les reformes.

La crisi, va manifestar, ha demostrat la necessitat d'avançar en la regulació dels mercats financers i que "cap dels seus actors ha de poder actuar sense la deguda regulació". Fins que no s'hagin articulat convenientment aquests i altres mecanismes, com els implicats en la unió bancària, no podrà considerar-se superada la "pitjor crisi financera" que fins ara havia conegut la UE, va dir.

Ja en matèria interna, va incidir en el gran desafiament declarat de la seva gran coalició: aconseguir una transició energètica, que implica el tancament progressiu de les plantes nuclears.