El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, va acceptar ajornar el desenvolupament del currículum de Secundària (ESO) i Batxillerat per a l'any vinent, però seguirà endavant amb els d'Educació Primària i FP Bàsica, cicles que s'han d'implantar el proper curs segons la reforma educativa (Lomce).

Així ho van assegurar la consellera d'Educació catalana, Irene Rigau, i la viceconsellera canària, Manuela de Armas, a la sortida de la Conferència Sectorial, en la qual Wert va assegurar als consellers, que la FP Bàsica comptarà amb un finançament de 2.000 milions d'euros. D'aquesta quantitat, 1.200 milions procedeixen del Fons Social Europeu i els altres 800 estaran cofinançats amb les comunitats autònomes, segons els va explicar el ministre durant la reunió.

Per a la consellera catalana "ha quedat clara la improvisació i precipitació" del Ministeri en haver accedit a "fraccionar" el desenvolupament curricular de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa. Rigau va considerar que el finançament de la FP Bàsica vinculada al Fons Social Europeu repartida entre les 17 autonomies "no resol en cap cas el problema".

De la seva banda, la viceconsellera canària, que al matí havia escenificat al costat d'altres quatre comunitats autònomes -País Basc, Catalunya, Canàries i Andalusia- el seu rebuig a la reforma educativa, va indicar que és una llei de compliment obligat però que "no hi ha dubte que serà molt difícil posar-la en pràctica".

Per contra, el conseller de Castella-la Manxa, Marcial Marín va mostrar la seva satisfacció perquè el Ministeri cofinanciï i avanci els 800 milions esmentats per a la FP Bàsica. "Hi haurà suficient finançament", va afegir.

El ministre d'Educació va admetre que el calendari d'aplicació de la Lomce és "exigent", però va assegurar que en cap cas és "impossible", com creuen Rigau i els consellers d'Andalusia, País Basc, Astúries i Canàries. Segons Wert, no és "casual" que els territoris que consideren que no es pot aplicar aquest calendari siguin precisament aquells que no estan governats pel PP.

Va recordar que "una gran majoria" de territoris -en referència als governats pel PP- havien expressat a la reunió que el calendari de la Lomce es pot aplicar. El calendari estableix que la norma s'implantarà al curs vinent a Primària i a la Formació Professional bàsica, mentre que a primer i tercer curs d'ESO serà al 2015-2016, i a segon i quart al 2016-2017. La previsió és que arribi a primer de Batxillerat al curs 2015-2016 i a segon al 2016-2017.

Amb tot, el ministre ha fet marxa enrere en una de les seves propostes. Wert tenia previst aprovar properament de cop tots els decrets d'aplicació de la Lomce, una previsió que ha topat amb l'oposició de la pràctica totalitat dels governs autonòmics, també els del PP, que consideren que no hi ha temps material per desenvolupar la part dels currículums que els pertoca i aplicar alhora la Llei.

D'aquesta manera, el Ministeri desenvoluparà ara només els decrets de continguts Primària i FP Bàsica, les dues àrees que han d'entrar en funcionament al curs 2014-2015.