Les autoritats sirianes han demolit en els darrers dos anys, de forma intencionada i il·legal, milers d'habitatges a Damasc i a la província de Hama, segons imatges de satèl·lit, testimonis i documents audiovisuals als quals ha tingut accés Human Rights Watch (HRW), que ho ha denunciat en un informe. L'ONG es fa ressò de set casos de demolicions a gran escala amb explosius i excavadores, que podrien ser "càstigs intencionats contra la població civil o per causar un dany desproporcionat als civils", ja que no van respondre a cap propòsit militar.

Entre juliol de 2012 i juliol de 2013 les autoritats van demolir una superfície d'almenys 140 hectàrees, equivalent a 200 camps de futbol, als barris d'Al Masha, Al Arbin i Uadi al Yuz, a Hama; i a Qabun, Al Tadamun, Barze, Harran al Auamid i als voltants de l'aeroport militar de Meze, a Damasc.

Per altra banda, el secretari de Defensa dels Estats Units, Chuck Hagel, va expressar a Varsòvia la seva preocupació pel retard en el procés d'entrega de les armes químiques de Síria per ser destruïdes, quelcom que, va dir, "ha d'arreglar-se". Hagel va explicar que dijous es va dirigir al seu homòleg rus, Serguei Shoigu, perquè se sumi a la pressió a Damasc i insti el Govern sirià a intensificar els seus esforços per destruir el seu arsenal d'armes químiques.

Per part seva, la canceller alemanya, Angela Merkel, va advocar perquè les negociacions entre el Govern sirià i l'oposició se centrin primer a establir corredors humanitaris, per donar pas després al debat sobre la posada en marxa d'un Govern de transició.

La cap del Govern alemany va destacar la importància de pal·liar el drama que viuen els civils sirians, en la roda de premsa posterior a la seva entrevista a Berlín amb el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, amb qui va tracar les que va qualificar de "qüestions més candents" a nivell internacional.

En aquest sentit, la primera ronda de reunions cara a cara entre alts càrrecs del règim sirià i representants de l'oposició finalitza avui després d'una setmana de retrets i desconfiança mútua i sense resultats visibles, però amb la promesa de tornar a trobar-se.