Els tres partits de l'oposició van acusar el president d'Ucraïna, Víktor Ianukóvitx, d'haver amenaçat i fet xantatge a un grup de diputats del seu propi partit perquè aprovessin dimecres una amnistia condicionada que rebutgen els opositors. El líder ucraïnès va acudir dijous a la nit a la sessió de la Rada Suprema (Parlament), poc abans que s'aprovés la llei d'amnistia, per reunir-se amb membres del seu partit en un descans.

Segons van revelar alguns mitjans ucraïnesos, el president va arribar a la Rada des d'un hospital -ja que està de baixa per un fort refredat- per renyar mig centenar de diputats de l'oficialista Partit de les Regions (PR) que volien votar pel projecte de llei d'amnistia suggerit per l'oposició.

L'oposició va acusar Ianukóvitx d'haver obligat els diputats del PR a votar pels seus companys absents, en una pràctica ja denunciada anteriorment per molts parlamentaris i que consisteix a apretar el botó de votació pels que no hi són.

"El president es va presentar al parlament per obligar amb xantatge i amenaces el seu grup, que està a la vora de la ruptura, per tornar a la sala i votar per la llei malgrat no reunir els vots suficients", va denunciar l'oposició en un comunicat.

Els líders de l'oposició van qualificar l'amnistia aprovada com una "llei d'ostatges", atès que condiciona la posada en llibertat dels detinguts durant les manifestacions dels darrers dos mesos a que els activistes opositors abandonin tots els edificis administratius que han pres des de l'inici de les protestes, entre ells l'Ajuntament de Kíev.

En tot cas, el president ucraïnès va assegurar que les autoritats han complert tots els seus compromisos per sortir de la crisi.