La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va posar en valor la "força" i la base social del seu partit i va advertir que en la defensa dels interessos d'Espanya existeix "el PP o el no-res". Cospedal va inaugurar la convenció nacional del PP en presència del president del Govern, Mariano Rajoy, i de nombrosos barons regionals i dirigents, davant els quals va llançar un missatge d'unitat. "Tots som el Partit Popular", va insistir.

Va tornar a proclamar la defensa de la unitat de l'Estat davant les pretensions sobiranistes, i va assegurar que els espanyols "no volen aventures estrafolàries i extremes", sinó un partit com el PP, "convençut que la unitat" d'Espanya "ens fa més forts". "No es pot vendre ni negociar el dret de tots els espanyols a decidir", va afirmar la dirigent popular, qui en tot moment va defensar el PP com un partit de centre dreta en el qual hi caben "molts", i en concret tots els qui pensen que la democràcia es basa "en la defensa de les persones". La seva intervenció es va produir en un moment d'intens debat polític per la convocatòria per part del president de la Generalitat, Artur Mas, d'una consulta sobiranista el 9 de novembre, segons el pacte entre CDC, UDC, ERC, ICV, EUiA i la CUP.

En aquest sentit, el president del Govern va valorar l'informe de FAES sobre Catalunya i va assegurar que la clau és el punt 10, on s'afirma que l'única via per a la secessió és la reforma de la Constitució i un referèndum on votin tots els espanyols.

Rajoy va visitar les instal·lacions de l'Auditori Miguel Delibes, a Valladolid, on el PP celebra la seva convenció nacional, i va parlar a l'expositor de FAES amb la coordinadora de l'àrea d'internacional d'aquesta fundació, la diputada Cayetana Álvarez de Toledo, a qui va explicar que és fals que existeixin, com argumenta el Govern català, cinc vies per aconseguir la independència.

Dins d'aquesta "gran família" que conforma el PP, la secretària general no va oblidar els populars bascos, als quals va dedicar una part de la seva intervenció en aquest moment de tensió amb alguns sectors dels col·lectius de víctimes del terrorisme.

Així, va expressar el seu reconeixement cap als qui en el partit han patit davant el terrorisme o "la incomprensió i humiliació per pertànyer al PP" i els va donar les gràcies per la seva "valentia i pel seu sentit de la responsabilitat".

Per part seva, el president de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, va fer una crida a la unitat del PP i va defensar Jaime Mayor Oreja -qui, segons va destacar, rebutja els processos de fractura-, al qual va contraposar amb Aleix Vidal-Quadras, que ha abandonat el partit amb crítiques als populars.

Herrera va lamentar que els "sorolls" que han afectat el partit aquesta setmana hagin ocultat una "important declaració" d'un "estimat i respectat company" del partit, en al·lusió a Mayor Oreja, que va dir: "Els qui construïm el centre dreta des del 82 no podem estar avui en processos de fractura". Per contra, va considerar una "extravagància" afirmar, com ha fet Vidal-Quadras, que el PP és "com un conte de pastors, mastins i ovelles, sobretot si qui ho diu ha estat pastor".