La Fiscalia de l'Audiència Nacional s'ha oposat a extradir a l'Argentina l'exinspector Juan Antonio González Pacheco, Billy el Nen, per tortures durant el franquisme, ja que considera que la justícia espanyola seria competent per enjudiciar aquest assumpte i que els delictes estarien prescrits.

Aquesta és la posició que la Fiscalia defensarà en la vista d'extradició que se celebrarà davant la secció segona de l'Audiència Nacional, després que el Consell de Ministres acordés continuar la seva entrega a petició de la jutgessa argentina María Servini per un delicte de tortures sobre tretze persones durant el temps que van estar detingudes entre 1968 i 1975.

El fiscal Pedro Martínez Torrijos advoca en el seu dictamen per la preferència de la jurisdicció de l'Estat on es van cometre els fets per evitar una duplicitat de processos. "Els tribunals espanyols són competents per al coneixement dels fets, en tractar-se de fets comesos a territori espanyol, per ciutadans espanyols i les víctimes són nacionals espanyols", afirma.

A més, recorda que d'acord amb el Codi Penal espanyol de 1973, aplicable en el moment de les presumptes tortures, els fets estarien prescrits "de sobres" per haver passat més de deu anys.

Sense retroactivitat

Per explicar això, argumenta que malgrat que els tractats internacionals estableixen que els delictes de lesa humanitat no prescriuen, la jurisprudència del Tribunal Suprem fixa que aquesta norma general no es pot executar de manera retroactiva i, per això, considera aplicable a aquest cas el Codi Penal espanyol d'aquella època, que fixa la prescripció de les tortures en deu anys.

Així, considera que "sense perjudici de la resolució que poguessin adoptar els òrgans competents de la jurisdicció espanyola en el marc de les seves investigacions", si es formula denúncia per part de l'Argentina, l'extradició es podria denegar perquè els delictes estarien prescrits.

Billy el Nen, així com l'exguàrdia civil Jesús Muñecas Aguilar, Capità Muñecas (pendent també d'una vista d'extradició), es van negar a ser lliurats a l'Argentina el desembre passat davant del jutge Pablo Ruz, que va imposar a tots dos compareixences setmanals, la prohibició de sortir d'Espanya i la retirada del passaport.