El Rei ha decidit assignar a partir d'aquest any a la Reina i a la Princesa d'Astúries un sou fix, com ja feia amb el Príncep, que en el cas de la seva dona serà un 45 per cent del seu i en el de Letizia Ortiz un 35 per cent, mentre que la infanta Elena veurà limitades les seves despeses de representació a 25.000 euros.

Segons les dades facilitades per un portaveu de la Casa del Rei sobre el desglossament de l'assignació global de 7,77 milions d'euros fixada per a aquesta institució en el projecte de Pressupostos per al 2014, el rei Joan Carles mantindrà aquest any el seu sou brut en 292.752 euros i el Príncep en 146.376 euros, les dues quantitats enteses com a suma de dotació anual i despeses de representació.

El portaveu va explicar que els 131.739 euros que percebrà en total la Reina el 2014 -com a suma de dotació i despeses de representació- i els 102.464 euros assignats a la Princesa equivalen "pràcticament" a les quantitats que van ingressar el 2013 en concepte de despeses de representació.

Fins ara, el Rei atribuïa al seu fill una retribució equivalent a la meitat del seu propi sou, repartida entre dotació i despeses de representació, i així seguirà ocorrent, però assignava únicament despeses per representació a la Reina, la Princesa i les infantes, en funció de la seva participació en activitats oficials, fet pel qual la infanta Cristina no havia percebut cap quantitat a partir de 2012.

Un 8,99 per cent de les despeses globals corresponen a la Família Reial i, dins d'aquest capítol, el sou brut anual del rei Joan Carles i de Felip de Borbó es manté congelat en els nivells de 2011, amb 140.519 euros de dotació anual i 152.233 euros de despeses de representació per al Rei i la meitat de les dues retribucions per al Príncep.

El desglossament pressupostari de 2014, que la Casa Reial va publicar en el seu web oficial, reflecteix retallades del 20,83 per cent en despeses de viatges i del 20,54 per cent en atencions protocol·làries i representatives, un esforç de contenció que ha permès incrementar un 19,81 per cent les prestacions socials i un 8,61 per cent la dotació per a subministraments i serveis.

Paral·lelament, els membres de la Família Reial amb activitat oficial -els Reis, els Prínceps d'Astúries i la infanta Elena- van rebre 3.934 persones en 202 audiències celebrades el 2013, un any en el qual van complir en el seu conjunt amb 477 actes oficials, inclosos els privats, a Espanya i l'estranger.

Dinou viatges oficials

La Casa del Rei també va facilitar les estadístiques de la tasca portada a terme pel rei Joan Carles i la seva família l'any passat, en la qual destaquen 133 activitats a l'estranger, amb 19 viatges oficials, principalment a càrrec del Príncep d'Astúries, mentre que el Rei únicament es va desplaçar, al mes de juliol, al Marroc.

Per altra banda, les tres operacions quirúrgiques a les quals va ser sotmès el Rei l'any passat i la seva hospitalització van suposar un cost total de 165.189,22 euros, pagats amb càrrec a l'assignació anual aprovada pel Parlament per a la seva lliure distribució per part del cap de l'Estat.

El 2013 el rei Joan Carles va ser intervingut quirúrgicament a l'esquena, per tractar-lo una doble hèrnia discal, al mes de març. La Casa Reial va pagar totes les despeses ocasionades a la Clínica La Milagrosa de Madrid, amb excepció dels emoluments del cirurgià Manuel de la Torre Gutiérrez, que va renunciar a ells.

D'igual manera, Zarsuela va abonar el cost de les dues operacions de setembre i novembre a les quals va ser sotmès el Rei a l'Hospital Universitari Quirón per susbtituir-li la pròtesi del maluc esquerre que tenia infectada, però no va haver de pagar al cirurgià Miguel Cabanela perquè no va voler cobrar pel seu treball.

El seu col·lega a la clínica Mayo de Minnesota (EUA), Robert Trousdale, sí va cobrar per la seva col·laboració una quantitat que s'inclou dins dels més de 165.000 euros que van costar en conjunt les operacions del cap de l'Estat.

El detall de les despeses realitzades permet també conèixer que la pàgina web infantil posada en marxa a finals d'any per la Casa del Rei va costar un total de 102.146.197 euros.