La infanta Cristina ha explicat avui durant sis hores i mitja de declaració judicial pel cas Nóos que es va desentendre de la gestió d'Aizoon, l'empresa que va crear al 50% amb Iñaki Urdangarin, perquè confiava plenament en el seu marit, han informat fonts jurídiques.

En la seva declaració com imputada als jutjats de Palma davant l'instructor del cas, José Castro, la infanta Cristina s'ha deslligat de l'administració de la societat familiar i ha assegurat que no va participar en cap activitat de l'Institut Nóos, l'entitat a través de la qual Urdangarin presumptament va malversar fons públics.

Per a la seva compareixença, la infanta ha estat durant poc més de vuit hores als jutjats de Palma, als quals ha arribat a les 09:58 hores en un cotxe que ha descendit la rampa d'accés i després, després de sortir del vehicle, ha recorregut a peu uns metres per entrar a l'edifici judicial. Tant a la seva entrada com la seva sortida, a les 18:11 hores, la infanta Cristina s'ha mostrat somrient i ha saludat els mitjans de comunicació.

Durant les cinc hores de detallat interrogatori de Castro, el primer jutge que ha imputat a un membre de la Família Reial espanyola, la infanta ha admès que va fer despeses personals amb la targeta d'Aizoon perquè entenia que no era il·legal i ha detallat que disposa de tres o quatre targetes de crèdit.

Ha negat que ella o el seu marit tinguin cap compte en paradisos fiscals i que el motiu de la seva presència a l'empresa que compartia amb el seu marit fos actuar d'escut davant Hisenda, cosa que hauria rebutjat per principi.

També a instàncies del magistrat, ha assegurat que quan l'assessor del Rei José Manuel Romero li va demanar el 2006 a Urdangarin que abandonés l'Institut Nóos, ella va entendre que es tractava d'evitar la mala imatge que podia comportar que l'entitat es veiés enmig de polèmiques polítiques, però no va pensar que el seu marit fes res il·lícit.

De fet, ha defensat que el seu marit és un home escrupolós en les seves activitats i que ha actuat de manera correcta.

També la infanta ha manifestat que els 1,2 milions d'euros que va rebre del seu pare per a la compra de la casa del matrimoni a Barcelona són un préstec que està tornant a poc a poc.

Després de l'interrogatori del jutge, que fonts jurídiques han coincidit a definir com "exhaustiu", la infanta Cristina ha respost a més d'un centenar de preguntes del fiscal anticorrupció Pedro Horrach, que es va oposar a la imputació en entendre que no hi ha cap indici que pogués haver comès delicte fiscal i blanqueig de capitals.

En un gest de retret a Castro, Horrach ha exhibit a la declarant l'acte en el qual el magistrat va rebutjar la imputació quan la va sol·licitar fa dos anys el sindicat Manos Limpias, que exerceix l'acusació popular, una resolució en la qual el jutge assegurava que no havia cap raó per imputar-la.

A preguntes del ministeri públic, la infanta ha dit coincidir amb les raons per no imputar-la que llavors va exposar el magistrat, qui, en rèplica, li ha preguntat pels altres arguments que va esgrimir posteriorment per sostenir la seva citació com imputada.

En les seves respostes a l'Advocacia de l'Estat, ha reafirmat que era completament aliena a la gestió fiscal d'Aizoon i que la seva pròpia declaració de la renda se la fa des de sempre un assessor de la Casa Reial.

Després, la infanta ha anunciat que no anava a respondre a les acusacions populars i s'ha posat a disposició de la seva defensa, que li ha preguntat per les seves ocupacions com mare de família i treballadora de La Caixa i pel centenar d'actes oficials als quals assistia cada any per posar en relleu que no tenia temps per dedicar a Aizoon.

Ha incidit també en que mai va participar en les juntes de l'empresa familiar i, quan se li han exhibit sis actes d'aquestes reunions, ha assegurat que la firma que figura amb el nom d'Urdangarin no és del seu marit.

Al terme de la declaració, els advocats de la infanta Miquel Roca i Jesús María Silva han afirmat que la infanta Cristina ha declarat davant del jutge "la seva pròpia veritat", ha demostrat que és "innocent" de totes les seves imputacions i que "tots som iguals davant la llei".

Durant la primera hora de declaració de la infanta, una amalgama de gent, des de republicans a treballadors de Coca-Cola amenaçats per l'acomiadament, es van manifestar davant dels jutjats de Palma acompanyats per curiosos atrets també per la compareixença de la infanta Cristina.

La Casa del Rei no s'ha pronunciat sobre la declaració que la infanta Cristina ha prestat com imputada davant del jutge.