El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha admès aquest dijous en la seva compareixença al Congrés dels Diputats que la Guàrdia Civil va disparar pilotes de goma contra els immigrants que pretenien entrar a l'Estat nadant a Ceuta des de Marroc dijous passat, com a mínim onze dels quals van morir ofegats. Segons el ministre, va ser un ús "proporcionat" i "dissuasori" del material antidisturbis que en cap cas va causar directament la mort dels immigrants, i el llançament de pilotes de goma sempre es va fer a una distància mínima de 25 metres des de la platja de Ceuta.

Fernández Díaz ha desgranat al Congrés l'informe elaborat per la mateixa Guàrdia Civil on s'explica a versió policial dels fets que es van produir al matí quan un grup de prop de 200 persones es va apropar a la zona fronterera i es va dirigir per la banda marroquí fins l'espigó que separa els dos estats.

La Guàrdia Civil va provar d'impedir que arribessin a territori espanyol fent ús de les boles de goma. Segons el ministre els llançaments sempre van impactar sobre territori espanyol i "lluny" d'on estaven els immigrants. L'únic objectiu que tenien, ha afirmat, era fer una "tanca dissuassòria".

Alguns dels immigrants van tornar a territori marroquí, altres van arribar a territori espanyol i van ser expulsats després, i almenys onze van perdre la vida ofegats.

Segons el ministre, tots ells van morir per ofegament i cap presentava signes de violència, fet que descarta que les seves morts estiguin directament vinculades a l'ús del material antidisturbis.