L'extresorer Luis Bárcenas ha afirmat aquest dijous davant el jutge Pablo Ruz que fins que ell va deixar el càrrec al PP hi havia caixes B en totes les províncies i regions, de les que normalment s'encarregaven els seus tresorers i en què entraven donatius d'empresaris que es destinaven a campanyes electorals.

A preguntes de les fiscals del cas Gürtel, Bárcenas ha assegurat que aquestes comptabilitats paral·leles existien almenys des de 1990, quan va heretar la caixa B estatal de mans de l'extresorer Rosendo Naseiro, detingut per presumpte finançament il·legal del partit, i ha especificat que li consta, almenys, que n'hi havia a les localitats madrilenyes de Majadahonda, Pozuelo de Alarcón i Las Rozas, segons fonts presents en la declaració.

Ha precisat que a Majadahonda l'encarregat d'aquesta caixa era l'exalcalde Guillermo Ortega, imputat en aquesta causa, i a Pozuelo el tresorer, i de la resta no ho ha especificat.

Justifica la comptabilitat B com una pràctica comuna a tots els partits

Durant més de cinc hores de declaració, Bárcenas ha dit desconèixer les quantitats que es manejaven i el funcionament de recollida del finançament, ja que ell no controlava aquestes comptabilitats, tot i que ha assegurat que "tots " en campanya electoral volien donar.

Ha afegit que en aquesta època era una pràctica normal en tots els partits polítics. Respecte a la suposada caixa B del partit estatal que ell controlava, ha assegurat que tots els secretaris generals revisaven el sistema i els presidents del partit el coneixien.

Ha explicat que quan va heretar del Naseiro el maneig d'aquests comptes opacs, tot ho controlava i supervisava Álvarez Cascos (que va ser a més tresorer de 1990 a 1993) i ha indicat que era l'encarregat de recaptar les donacions.

Cascos li va dir que seguís igual, assegura

Segons el seu relat, almenys des que Naseiro es va fer càrrec de la Tresoreria en 1987 ja hi havia caixa B; ell la va heretar i li va preguntar a Cascos que feia amb els 8 milions de pessetes que li va lliurar el mateix Naseiro, per si calia canviar el sistema, però Cascos li va dir que seguís igual.

Quant al també exsecretari general del PP Ángel Acebes, ha assegurat que va ser qui li va encarregar al seu antecessor en la Tresoreria del partit Álvaro Lapuerta que busqués inversors per Libertad Digital el 2004, diners que suposadament va sortir de la caixa B.

Segons les fonts, durant tota la declaració l'extresorer ha intentat exculpar del maneig dels diners familiar a la seva dona, Rosalía Iglesias.

La reforma del carrer Gènova, "en negre"

Luis Bárcenas també ha parlat de la reforma de la seu del PP al carrer de Gènova i ha manifestat que és cert que bona part d'ella es va pagar en negre, cosa que li suposava a l'arquitecte imputat Gonzalo Urquijo no pagar impostos. A canvi, se li va demanar que els fes un descompte del 8 per cent.

L'extresorer ha contradit la versió de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que a l'estiu de 2009 va perdre el seu lloc com a tresorer del PP i ella li va revocar llavors tots els poders. Segons ha sostingut, no va ser fins a març de 2010 quan va deixar de poder signar en representació del partit.

Nega que tibés diners de la caixa

Ha negat que hi hagués una relació entre els apunts de la comptabilitat B del partit i els ingressos registrats en els seus comptes a Suïssa, ja que això era impossible perquè la caixa paral·lela no solament la controlava ell, sinó també Lapuerta, que va ser tresorer els anys en que Bárcenas era gerent de la formació.

L'única possibilitat que això passés, ha dit , és que ell i Lapuerta es posessin d'acord, cosa que, ha afegit, no va passar .