El candidat d'ICV-EUiA a les eleccions europees, Ernest Urtasun, va demanar ahir una reforma dels tractats de la Unió Europea (UE) per poder recuperar la democràcia. En una conferència organitzada per Tribuna de Girona, Urtasun va considerar que els últims anys Europa ha estat "una màquina de desmantellament de les conquestes dels treballadors" i va afegir que la UE social encara ha de construir-se.

Sobre les comarques gironines, el candidat ecosocialista va apostar per fer un canvi del paquet energètic europeu per rebutjar "les línies d'alta tensió, els cabals ecològics que planteja el Ministeri de Medi Ambient i l'amenaça de les prospeccions petrolieres". Així, va reiterar el seu compromís de portar al Parlament Europeu les prospeccions petrolieres, plantejades a la zona de la Costa Brava, i va apostar per un nou sistema energètic sense aquest tipus d'activitat. De fet, va afirmar que la seva formació es pren "seriosament" la qüestió mediambiental.

Urtasun, que entre els anys 2004 i 2008 va ser assessor de l'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, també va manifestar que la UE ha de garantir l'accés universal als serveis essencials, "que fins ara estaven blindats a nivell nacional". El candidat ecosocialista va destacar que les institucions europees han viscut "un segrest democràtic, sense cap tipus de control popular", i va assegurar que Europa "ha perpetrat un atac a l'Estat del benestar" en els darrers temps. Va posar d'exemple el rescat bancari a Espanya, "que la UE va acceptar imposant, a canvi, una reforma de les pensions espanyoles".

Recuperar el Parlament

Urtasun va considerar que la Comissió Europea ha esdevingut "el braç executor dels estats poderosos" i va lamentar el paper dels últims anys del Parlament Europeu que, "malgrat de disposar de més competències, ha tingut un paper marginal". Per tot plegat, el candidat d'ICV va definir el Banc Central Europeu "com el nou xèrif, perquè si els estats no compleixen les seves exigències, deixa que les primes de risc es disparin o amenaça en no comprar bons".

Sobre els tractats europeus, Urtasun va assegurar que "han quedat superats". Per això va manifestar que "els europeistes tenim l'obligació de tornar-ho a pensar tot de nou i de redactar nous tractats per a Europa". De fet, va destacar que "és urgent efectuar aquesta reforma" i va vincular la desafecció ciutadana cap a la UE amb la necessitat de canviar els tractats. "Els verds europeus proposem que el Parlament utilitzi el seu poder per realitzar aquestes modificacions i engegar un nou procés constituent d'Europa", va concloure.

En l'àmbit estrictament econòmic, Urtasun va demanar que la inversió pública europea suposi el 2% del PIB durant els propers 10 anys. També va sol·licitar una cooperació més gran entre els diferents països i rellançar l'economia a partir d'un treball d'igualtat. Una mesura que defensa ICV és crear un new green deal per a Europa, "fomentant els sectors d'interès de l'economia verda i reduint els que posen en risc la vida humana".

Finalment, Urtasun va dedicar unes paraules al procés català i va reiterar el seu compromís amb el dret a decidir. Tot i això, va aprofitar per aclarir que a la UE "també es produeix la batalla entre l'esquerra i la dreta catalana". Així, va afirmar que ICV i CiU "tant al Parlament Europeu com al de Catalunya, estan a pols oposats".