L'associació d'Afectats pel vol JK 5022 ha commemorat aquest dimecres el sisè aniversari de l'accident d'Spanair en què van morir 154 persones l'any 2008 a l'aeroport de Barajas. L'acte central d'homenatge a les víctimes s'ha portat a terme a l'aeròdrom madrileny on han assistit nombrosos familiars. La representant de les víctimes ha denunciat que el "caos" de la justícia espanyola només beneficia les companyies asseguradores en catàstrofes com la d'ara fa sis anys, i ha lamentat que això els fa "sentir que és repugnantment barat que resulta morir o lesionar-se a bord d'un avió a Espanya". Denuncien que només el 43% dels afectats ha cobrat la indemnització.

Pilar Vera ha reivindicat així els drets dels afectats pel vol JK 5022 i d'altres víctimes de grans catàstrofes aèries com la d'ara fa unes setmanes a Mali o, fins i tot, de l'accident de tren a Galícia de l'any passat. Vera s'ha compromès a seguir lluitant per aconseguir "justícia i veritat", i ha reclamat "prevenció" a les autoritats per evitar grans tragèdies a l'Estat espanyol i "investigacions independents i clares". Així mateix, ha lamentat que "penalment" no hi hagi cap responsable després que l'Audiència de Madrid hagi arxivat la investigació sense judici.

La presidenta de l'Associació d'Afectats pel vol JK 5022 ha recordat que entre el 1972 i el 2011 han mort 1.647 persones en 11 accidents aeris a l'Estat espanyol i ha lamentat que "cap d'aquestes tragèdies han deixat antecedents en l'àmbit judicial, de reparació ni de canvis normatius". "Per això és tant difícil la tasca de l'Associació que fins ara a aconseguit un pla de víctimes, un protocol de coordinació de recursos i tenir cabuda en la regulació de la víctima del delicte", ha subratllat Vera.

L'acte central d'homenatge a les víctimes s'ha portat a terme en una zona verda de la terminal 2 de l'aeroport de Barajas i ha consistit en una interpretació musical, la lectura de diversos poemes i en una ofrena floral per part dels familiars de les víctimes de l'accident aeri del 20 d'agost de 2008. Els assistents han dipositat les flors sobre unes plaques commemoratives amb el nom de les 154 persones que van perdre la vida i que es troben sota una olivera. L'acte ha comptat amb les intervencions de la presidenta de l'Associació d'Afectats, Pilar Vera, i d ela ministra de Foment, Ana Pastor.

Precisament, Pastor ha recordat totes les iniciatives que s'han portat a terme des del govern espanyol per facilitar les coses als afectats d'aquell tràgic succés però ha reconegut que "lamentablement les seves necessitats continuen vives a dia d'avui", i ha afegit que "moltes d'elles encara no han tingut resposta". És per això que han instat els familiars de les víctimes a mantenir l'actitud de lluita de la presidenta de l'associació afectats i ha assenyalat que el seu departament treballa per posar a disposició dels afectats diverses iniciatives més com el programa estatal de seguretat operacional (PESA).

Mapfre confirma que ha indemnitzat el 43% dels ocupants de l'avió accidentat

L'asseguradora Mapfre ha confirmat aquest dimecres que ja ha indemnitzat el 43 per cent dels ocupants de l'avió sinistrat l'any 2008 amb prop de 21 milions d'euros després d'haver arribat a un acord amb els representants de 75 víctimes, incloent-hi 11 dels 18 supervivents. Mapfre ha afegit que actualment manté converses amb un important grup de perjudicats per mirar de tancar algun acord més i per tal de poder abonar les indemnitzacions en el menor temps possible.

La companyia ha assegurat que les indemnitzacions s'ha calculat seguint els criteris utilitzats pels jutges i tribunals espanyols en aquest tipus d'accidents, i ha afegit que la quantitat econòmica no satisfeta per la resta de perjudicats es troba a la seva disposició consignada en una notaria. Així mateix, des de Mapfre han manifestat que les víctimes tenen tot el dret a presentar una demanda per la via judicial i han explicat que aleshores serà el jutge que en determini la quantitat a satisfer.