Al Regne Unit i Escòcia han guanyat la democràcia i la maduresa d´una societat. En poden estar ben orgullosos, són un exemple per a tothom. El discurs de Cameron, havent guanyat, és una exhibició de realisme, d´humilitat i de governant conscient que és responsable del benestar de tothom. Quina enveja ens han de fer aquests britànics! Tenen una dreta civilitzada. A Espanya, hi perdem tots. La dreta governant a l´Estat perquè ha fet exhibició del fons cultural autoritari que porta genèticament al seu ADN. Arrapada al poder i als ressorts legals que la sostenen, no accepta res que no li sigui convenient. Tolerant amb els seus corruptes i la seva immoralitat, indiferent als trencaments territorials i socials que crea la seva arrogància.

La coalició dels secessionistes catalans avui hauria pogut carregar-se de raó si hagués actuat amb escrupolós respecte a l´Estat democràtic i a les seves lleis, si no s´hagués deixat portar per la radicalitat de quatre il·luminats. Mai s´havia d´aprovar unilateralment ni un dia ni una pregunta desafiant Espanya i la Unió Europea.

Avui s´ha demostrat que no passa res si es demana que la gent parli a les urnes, que és l´exercici més democràtic, però s´hi arriba des de l´acord, no des de la prepotència i l´aïllament. El que ha passat al Regne Unit seria una magnífica referència per fer veure que l´únic camí possible de concòrdia no són les amenaces, sinó la comprensió i la voluntat d´entesa. Continuaran amb una llei d´estar per casa un procés de confrontació que ningú sap com acabarà en concret, però, en general, tots sabem que malament.

Uns i altres encara tenen temps de rectificar, de posar per davant la convivència i la concòrdia dels seus ciutadans amb les institucions democràtiques i no afegir-li una altra frustració a la societat catalana.