La dona de 44 anys va accedir en dues ocasions a l'habitació on es trobava aïllat el religiós Manuel García Viejo a l'Hospital Carlos III de Madrid. Una d'elles va ser per canviar un bolquer al missioner i l'altre per recollir part del material sanitari després de la seva mort. Aquests van ser els dos cops que la infermera va tenir contacte directe amb el malalt i en què podria haver contret la infecció malgrat els protocols de seguretat que segueixen tots els professionals sanitaris que han tractat els dos pacients d'Ebola.

El ministeri de Sanitat centra tots els seus esforços en trobar "el mecanisme d'infecció" i en "localitzar" els contactes directes de la professional. Així ho ha explicat la directora general de Salut Pública, Mercedes Vinuesa, aquest dimarts al Congrés."El més important ara és trobar tots els contactes. Es posaran tots els mitjans necessaris en aquesta recerca", ha subratllat Vinuesa.

Així mateix, ha confirmat que la pacient està ingressada al centre sanitari Carlos III, que depèn de l'Hospital de la Paz, i ha assenyalat que "les mesures de protecció ben instaurades ofereixen un marge de seguretat molt elevat com s'ha demostrat en tots els països on l'epidèmia és major i també a Europa".

Durant la seva intervenció a la comissió de Sanitat i de Serveis Socials, la directora general de Salut Pública ha dit també que el ministeri i la conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid centren tots els seus esforços en investigar el mecanisme d'infecció d'aquesta professional.

Respecte al marit, Mercedes Vinuesa ha explicat que també es troba "ingressat i controlat". "L'objectiu és tenir-lo en quarantena i poder fer-li un major seguiment", ha afegit la responsable de Sanitat Pública del ministeri. Segons algunes informacions, el marit de la primera infectada per Ebola a l'Estat no té cap mena de simptomatologia.

Finalment, ha volgut llençar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania i als diputats que formen part de la comissió de Sanitat i Serveis Socials del Congrés assegurant que la malaltia no es transmet "fins que no hi ha simptomatologia". "Exigeix un contacte directe amb les secrecions del pacient o amb un objecte infectat", ha conclòs. Finalment, ha recordat que les dades de letalitat del brot d'Ebola que s'ha donat a l'Àfrica és del "46 per cent".