El vicepresident de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC), Rafael Cantó Moreno, ha assenyalat que, "en absència de tractaments efectius provats", l'ús del sèrum de la germana Paciència és una "opció" vàlida per tractar l'auxiliar d'infermeria infectada d'Ebola ingressada a l'Hospital Carlos III la Pau de Madrid.

"La seroteràpia -tècnica utilitzada des d'antic abans de l'aparició de les vacunes preventives- tenen una efectivitat determinada, i és una opció vàlida en absència d'altres opcions immediates", ha explicat a Europa Press, no sense aclarir que en aquests moments es treballa "de forma empírica "ja que no existeixen evidències de l'efectivitat real de cap dels tractaments en desenvolupament.

Els riscos de la seva administració són baixos sempre que no hi hagi incompatibilitat o efectes secundaris per al · lèrgies, "però això també es pot minimitzar observant la compatibilitat entre el receptor i el donant".

L'objectiu és que "el sèrum actuï aportant les defenses que no ha donat temps a que l'organisme fabriqui", el que suposa una mica més que un tractament pal · liatiu, es podria esperar que "protegeixi" l'organisme tal com ho faria una vacuna, al no haver defenses en l'organisme contagiat per Ebola.

"Una vacuna desperta el sistema immunològic de resposta de l'individu enfront de l'agent infecciós i el que es fa aquí és posar directament la resposta enfront d'aquest agent infecciós específic", ha explicat.

Pel que fa a com i durant quant de temps es produirà l'administració del sèrum explica que, com "no hi ha experiència", és complicat treure conclusions, més sense conèixer exactament l'estat de la pacient, tot i que "l'administració hauria de ser en funció de la seva resposta clínica".

D'altra banda, davant la possibilitat que en pròxims dies es treballi amb algun agent antivíric en experimentació, com podria ser el favipiravir, segons l'especialista és una altra opció terapèutica que podria utilitzar-se tenint en compte que es té '"avantatge" que amb aquest fàrmac ha una experimentació positiva en un model animal.

Cal analitzar el protocol

L'expert ha assenyalat que, tenint en compte que l'auxiliar d'infermeria només ha tingut dues vegades contacte amb el missioner García Viejo, "cal estudiar què va passar aquestes dues vegades". Entén que és aviat per fer conjectures, encara que admet que "un dels punt crítics" del protocol de seguretat és la retirada del vestit de protecció, "ja que cal extremar les precaucions".

"L'important és analitzar la situació, què ha pogut passar amb els protocols internacionals que estan validats, cal veure quin problema hi pot haver hagut una anàlisi epidemiològica davant potencials casos sospitosos", per així veure "si cal implementar els protocols usats fins ara".

Segons la seva opinió, en aquests moments el més oportú seria fer "una avaluació dels riscos", per veure quin tipus de contactes s'han produït i que es pot fer per evitar que es produeixin més contagis secundaris.

En qualsevol cas, el doctor Cantó Moreno ha recordat que el contagi per ebola no és igual al contagi de la grip, ja que "no existeix transmissió per aire". Perquè es produeixi, ha recordat, ha d'haver un contacte directe amb la sang del pacient de "manera íntima", i, per tant, "per compartir un mateix espai no hauria d'haver una transmissió".