Una auxiliar d'infermeria que va atendre a l'hospital Carlos III de Madrid els dos missioners morts per ebola ha donat positiu al virus en les dues anàlisis que se li han practicat. Es tracta del primer contagi constatat fora de l'Àfrica i la dona es troba ingressada a l'hospital madrileny d'Alcorcón, tot i que es va decidir traslladar-la al Carlos III. La pacient va ingressar diumenge a la nit al centre amb possibles símptomes de contagi del virus, activant-se el protocol de seguretat d'actuació necessari davant un possible cas d'aquesta malaltia.

L'hospital La Paz-Carlos III, on treballa la pacient, ha tractat ja dos casos d'ebola, els dels missioners espanyols Miguel Pajares i Manuel García Viejo, que van ser repatriats des d'Àfrica i que finalment van morir com a conseqüència del virus. Fins ara, a Espanya s'han investigat una mica més d'una vintena de suposats casos d'ebola, els quals han estat descartats per les autoritats sanitàries.

El marit de l'auxiliar d'infermeria infectada d'ebola i els tres professionals sanitaris del Summa que la van atendre diumenge segueixen el protocol de prevenció contra el virus, el mateix que s'aplica als 30 treballadors de l'hospital Carlos III de Madrid que, de la mateixa manera que la pacient, van assistir els religiosos morts pel virus.

El director general d'Atenció Primària de la Comunitat de Madrid, Antonio Alemany, va explicar que al metge i els dos tècnics del servei d'urgències que la van atendre diumenge se'ls està practicant una vigilància epidemiològica i se'ls prendrà la temperatura dues vegades al dia durant 21 dies.

L'auxiliar d'infermeria va participar com a voluntària en l'equip que va atendre els dos religiosos morts, participant també en la neteja i desinfecció de l'habitació ocupada per García Viejo. La dona, que està casada i no té fills, es trobava de vacances des de l'endemà a la mort de García Viejo i fent "vida completament normal", fins que la matinada del 30 de setembre van aparèixer els primers símptomes, "febre i una mica d'astènia" o sensació de debilitat, segons va assegurar el director general d'Atenció Primària. Alemany va assegurar que la situació de la infermera és de "febre estable, a l'espera de la seva valoració pels professionals".

El president del Consell General d'Infermeria, Máximo González Jurado, va demanar explicacions al Ministeri de Sanitat i va anunciar que acudirà a la via penal, si calgués, per exigir responsabilitats sobre aquests fets.

Crítiques al Govern

La Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública va acusar el Govern d'actuar amb "irresponsabilitat". "Gràcies al Govern de Rajoy i a l'inefable ministra Mato, una terrible malaltia confinada a l'Àfrica des de fa 40 anys ja ha arribat a Europa", va asseverar la plataforma.