La infermera de 44 anys que està contagiada d'Ebola està "estable" i el seu marit, amb qui ha estat de vacances des del dia 26 de setembre i fins aquest dilluns, està aïllat a una sala de l'Hospital d'Alcorcón, segons ha explicat el coordinador d'Alertes i Emergències del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, en diverses entrevistes radiofòniques. Simón ha admès que se li podrien haver fet les proves abans i que hi podria haver més contagis, malgrat que ha afirmat que és "molt poc probable" que es produeixi una epidèmia.

La madrilenya, el primer cas d'infecció a Europa des que la malatia va brotar a l'Àfrica a principis d'any, ha estat traslladada de matinada a l'Hospital Carlos III de Madrid, el mateix centre on van tractar els religiosos Miguel Pajares i Manuel García Viejo. El trasllat des d'Alcorcón s'ha portat a terme en ambulància a quarts d'una de la matinada sota un important dispositiu de seguretat integrat per diversos vehicles i motocicles de la Policia espanyola, de la Policia Municipal de Madrid i de la Guàrdia Civil. El Ministeri de Sanitat manté sota observació més d'una trentena de persones que han tingut contacte directe amb la infermera.

La dona treballava com a infermera en aquest centre hospitalari, hospital de referència en malalties infeccioses, i va ser una de les integrants de l'equip que va tractar el religiós Manuel García Viejo, que va morir al Carlos III ara fa dues setmanes, quatre dies després del seu ingrés i de ser repatriat de Libèria on va contraure la infecció.

Més d'una trentena de persones es troben sota observació

Mentrestant, el ministeri de Sanitat elabora un llistat de les persones que han pogut tenir un contacte directe amb la infermera i ja ha sotmès a exploració el marit, els tres sanitaris del SUMMA que van atendre la dona i els professionals de l'hospital d'Alcorcón que van tractar-la quan va acudir amb els símptomes.

Els prop de trenta professionals que van tractar Miguel Pajares i Manuel García Viejo a l'Hospital Carlos III també segueixen un protocol de control que consisteix en un seguiment de la seva temperatura corporal dos cops al dia, al que també va ser sotmesa la infectada.

La infermera va agafar vacances l'endemà de la mort de García Viejo. Els primers símptomes en forma de febre i una mica d'absètmia van aparèixer el 30 de setembre, quan va contactar amb el servei de prevenció de riscs laborals, i no se l'ha ingressat fins aquest dilluns.

Ahir la ministra de Sanitat, Ana Mato, va comparèixer d'urgència a les vuit del vespre per informar d'aquesta infecció. Ho va fer a la seu del Ministeri flanquejada per diversos responsables de la sanitat a nivell estatal, de la comunitat de Madrid i de l'Hospital Carlos III de Madrid. Mató va voler llançar un "missatge de tranquil·litat" i assegurar que les autoritats sanitàries han posat en marxa "de manera immediata" els protocols de seguretat.