La Comissió Disciplinària del Poder Judicial ha rebutjat per quatre vots contra tres la proposta de suspensió cautelar al jutge Santiago Vidal, que ha reconegut haver participat en la redacció d'una constitució catalana.

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va obrir la setmana passada expedient disciplinari per ignorància inexcusable en el compliment de deures judicials i vulneració del deure d'observança del règim d'incompatibilitats al citat jutge.

La iniciativa d'expedientar Vidal i de suspendre'l cautelarment va ser del magistrat Antonio Fonseca, el Promotor de l'Acció disciplinària en l'òrgan de govern dels jutges, és a dir, l'encarregat d'investigar les possibles faltes i proposar sancions.

L'obertura d'expedient disciplinari adjuntava una proposta de suspensió provisional de funcions fins que es decidís sobre si és procedent arxivar l'expedient o imposar un càstig. Aquesta és la proposta que ha estat rebutjada en la reunió extraordinària que l'esmentada comissió ha celebrat avui, de manera que l'expedient seguirà el seu curs.

La Comissió considera que l'adopció de la mesura cautelar proposada per Fonseca no tallaria la situació que es vol evitar, prenent així una decisió que ha comptat amb els vots particulars dels vocals Wenceslao Olea i Carmen Llombart.

En el seu escrit d'obertura d'expedient a Vidal promotor recolzava la seva petició de suspensió cautelar de funcions al jutge a "l'extrema rellevància dels fets" per la seva "evident projecció pública i social".

El passat 26 de maig el jutge Santiago Vidal va ratificar davant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que havia participat en la redacció d'una "hipotètica constitució catalana" per iniciativa pròpia i des del convenciment d'estar exercint la seva llibertat de pensament.

El Promotor de l'Acció disciplinària va decidir la setmana passada obrir expedient al magistrat i proposar a la Comissió Disciplinària de l'òrgan de govern dels jutges una mesura de suspensió cautelar per a aquest magistrat de l'Audiència Provincial de Barcelona.

En el seu expedient, el promotor, que el passat mes d'abril va obrir una informació prèvia a Vidal i que des d'aleshores fins a la setmana passada no havia considerat necessària la mesura cautelar provisional, acusa Vidal de donar suport públicament com a legítim l'incompliment de les lleis i de la Constitució espanyola.

A més, li retreu haver reconegut la seva participació sense autorització en un grup de treball de composició heterogènia i indeterminada encaminat a l'elaboració d'una constitució per a una Catalunya independent.

Al costat d'això, també obra en contra de Vidal, segons el citat Promotor, l'haver fet de forma reiterada declaracions públiques en suport d'iniciatives polítiques encaminades a obtenir la independència de Catalunya.

Aquests fets, segons el promotor, poden constituir ignorància inexcusable en el compliment de deures judicials per vulneració del deure bàsic de fidelitat a la Constitució ia l'ordenament jurídic.

I també vulneració del deure d'observança del règim d'incompatibilitats de l'article 389.5 de la Llei orgànica del poder judicial en relació amb l'article 1.3 de la Llei 53/84 d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques.