Una treballadora sanitària, que va atendre el primer pacient dels Estats Units diagnosticat amb ebola, va donar positiu ahir en una primera prova per determinar si està contagiada pel virus. Es tracta d'una dona que va tenir un "contacte prolongat" amb el malalt, mort el dimecres passat, segons va informar un alt funcionari de salut.

La dona, tal com va explicar la cadena CNN, és una infermera que ha estat sotmesa a un segon test, per tal de confirmar el contagi. Es preveu que en les properes hores es puguin conèixer els resultats.

Pel que fa a l'empleada que podria estar infectada, portava el vestit de protecció requerit ?-amb bata, guants i màscara- durant el seu contacte amb el malalt, tot i que "en algun moment hi va haver un error en el protocol" de seguretat, que ara les autoritats estan investigant. La treballadora, de moment, no ha estat capaç d'identificar quin error hauria pogut ocórrer per quedar contagiada.

Per això, la investigació analitzarà, entre altres coses, la manera en què la dona es va treure el vestit de protecció, perquè fer-ho incorrectament pot donar lloc a un contagi. També es revisarà el procés de diàlisi i intubació que es va realitzar mentre s'estava tractant l'infectat. Si finalment es confirma el contagi en el segon test, seria el primer cas de transmissió de la malaltia dins els Estats Units.

Així, ja hi ha una persona "pròxima" a aquesta treballadora sanitària que està aïllada i que està essent analitzada de manera exhaustiva. Tot i això, ahir els serveis mèdics van admetre que "és possible, desafortunadament, que els pròxims dies" apareguin més casos de contagi, previsiblement entre altres treballadors que van atendre a l'hospital de Dallas (Texas) Thomas Eric Duncan, que va ser la primera persona diag?nosticada amb ebola als Estats Units i que va morir dimecres passat.

El president dels EUA, Barack Obama, va ordenar ahir que es realitzi "el més aviat possible" una investigació per un "aparent" error en el protocol de control d'infeccions de l'hospital de Dallas. Mentre que la família de la dona va demanar privacitat i la seva identitat no serà revelada, segons va assenyalar ahir el doctor Dan Varga, del Departament de Salut de Texas.

La infectada va atendre Duncan durant la seva segona visita a l'hospital. El mort va anar a urgències el 25 de setembre amb símptomes associats a l'ebola, tot i que va ser enviat a casa amb antibiòtics. Duncan va tornar al centre mèdic transportat a través d'una ambulància el 28 de setembre, quan va ser diagnosticat amb el virus.

Pel que fa a l'empleada sanitària infectada, va comunicar que tenia febre baixa la nit de divendres i des de llavors es troba aïllada. Tots els treballadors de l'hospital de Dallas que van estar involucrats en la cura de Duncan ara estan essent analitzats, per tal de poder trobar possibles altres "potencials casos" de contagi "de seguida que sigui possible", va destacar Varga.

Per la seva part, l'alcalde de Dallas, Mike Rawlings, va afirmar que un equip de la policia s'havia traslladat al complex d'apartaments on viu la treballadora sanitària per tal de desinfectar i netejar totes les zones comunes.