El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres portar al Tribunal Constitucional (TC) el procés participatiu del 9-N. Segons ha explicat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, l'objectiu és evitar un "frau de llei", protegir la democràcia davant del que considera una "perversió" dels seus fonaments i també protegir els funcionaris que, segons ha denunciat, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha deixat en "l'intempèrie legal". També ha afegit que s'ha organitzat "sense base legal ni garanties legals bàsiques" amb uns voluntaris "captats i instruïts" que es dedicaran a comptar i proclamar els resultats.

Els magistrats el tindran sobre la taula dimarts quan celebrin la reunió del ple ordinari. En aquest ple abordaran i previsiblement admetran a tràmit el text, fet que provocarà la suspensió immediata -i amb efecte retroactiu des d'aquest mateix divendres- de totes les actuacions de la Generalitat encaminades a fer realitat el 9-N.

Sáenz de Santamaría ha concretat que el recurs que presentarà el govern espanyol a l'alt tribunal contra el procés participatiu inclou la suspensió de les actuacions de preparació relatives al 9-N, ja siguin accions que s'han pres fins ara com futures.

La vicepresidenta ha argumentat la decisió al·legant que és la mateixa data i pregunta que la consulta i ha recordat que el president de la Generalitat, Artur Mas, es va referir al procés participatiu assegurant que en allò essencial era el mateix perquè hi haurà paperetes i unes.

"S'ha organitzat la consulta sense base legal i sense les garanties legals més bàsiques. No hi ha cens i el procés està pilotat per aquells que defensen un resultat concret", ha defensat per després considerar que els voluntaris encarregats de comptar els resultats han estat "captats i instruïts".

Sáenz de Santamaría ha recordat que l'informe del Consell d'Estat considera que "eleva la gravetat" el fet que el procés es vulgui fer amb voluntaris. I sobre aquesta qüestió ha retret la Govern que col·loqui als seus funcionaris en la "intempèrie legal" i que els faci assumir les responsabilitats que, segons la vicepresidenta, Mas no ha volgut assumir.

"L'objectiu és protegir els funcionaris perquè no es vegin obligats a incomplir la llei", ha assegurat per després afegir que el govern espanyol vol evitar un "frau de llei" i protegir la democràcia davant del que considera una "perversió" dels seus fonaments.

A més, també ha negat que la Generalitat es pugui emparar en les competències que té en matèria de foment de la participació ciutadana i ha conclòs que "l'obligació del govern espanyol és vetllar pel compliment de la llei i dels drets dels ciutadans".

Suspensió a futur

Segons la vicepresidenta, la suspensió no només afectarà a les "innombrables actuacions" que el govern de la Generalitat ha fet fins ara respecte a la consulta, sinó també "les que pretengui fer" en aquesta setmana que queda per a la celebració del 9-N.

L'executiu espanyol basa part de la seva impugnació en posar en dubte el paper dels "voluntaris" i en les "instruccions" que la Generalitat hagi pogut donar als directors de centres educatius.

Segons Sáenz de Santamaría "tothom sap" que a "determinats servidors públics" se'ls ha demanat "obligacions addicionals per a aquest dia", com els directors dels col·legis i instituts "que tenen obligatorietat de preservar" la seguretat dels centres.

Advertència a Mas

Les manifestacions del president de la Generalitat respecte al fet que la suspensió del TC ja no podrà evitar la celebració de la consulta han provocat una advertència per part de la vicepresidenta, que ha assegurat que Mas ha fet "un pas més" fora de la Constitució.

Segons Sáenz de Santamaría, Mas hauria de ser "conscient" que "si en el primer referèndum vulnerava la constitució ara vulnera els drets dels ciutadans als que representa" i que "està traslladant una responsabilitat als qui no tenen obligació política i jurídica" d'actuar.

També ha assegurat que la Generalitat ha "comminat" als mitjans de comunicació a Catalunya que "publiqui gratuïtament" anuncis del procés, i ha advertit que cal ser "seriosos" perquè les garanties democràtiques i la llibertat de premsa no permet posar els ciutadans en aquesta tessitura.