Ucraïna va denunciar ahir el desplegament de tropes russes a l'est del país, coincidint així amb els comicis a les regions revoltades d'aquesta zona del país. En els mitjans ucraïnesos, durant la jornada d'ahir es van veure imatges de dotzenes de camions militars, sense matrícula, que es presentaven com "la columna de Rússia als carrers de Donetsk". Un portaveu de l'exèrcit ucraïnès va confirmar que hi havia tropes al territori controlat pels rebels. "Continua el desplegament intensiu d'equipament militar i soldats de l'enemic des del territori de la Federació russa", va dir a Kíev el portaveu del Consell de Seguretat, Andrei Lyssenko. Rússia, que finalment va arribar a un acord amb el seu país veí per al subministrament de gas aquest hivern, ja va anunciar que reconeixeria les eleccions d'ahir, declarades il·legals per Kíev, Brussel·les i Washington, que es van celebrar una setmana després dels comicis legislatius en l'exrepública soviètica.

Durant la tarda d'ahir, es va confirmar l'existència d'una columna de vint camions militars, molts dels quals portaven armes antiaèries de l'aeroport a Donetsk, l'epicentre dels enfrontaments en els últims mesos entre rebels i Kíev.

Rússia, acusat per Occident i Kíev d'armar els rebels a l'est d'Ucraïna, ha negat sempre qualsevol implicació en un conflicte que, fins ara, s'ha cobrat més de 4.000 vides des de mitjans abril. Els rebels també neguen que rebin armes russes.

Una "farsa" d'eleccions

Per la seva banda, el president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, va qualificar ahir de "farsa amb tancs i a punta de fusell" les eleccions que ahir van celebrar els separatistes prorrussos a les regions orientals del país ucraïnès. "La farsa amb tancs i fusells que han muntat dues organitzacions terroristes (...) és un esdeveniment terrible que no té res en comú amb l'expressió de la voluntat ciutadana", va dir el cap de l'Estat. El president ucraïnès va expressar la seva confiança que Rússia no reconeixerà aquestes "pseudoeleccions".