El baròmetre del CIS del mes d'octubre situa Podem com a primera força en intenció directe de vot a les eleccions generals, amb un 17,6 dels sufragis en el cas que les eleccions se celebressin l'endemà de la pregunta, per davant del PSOE (14,3%) i del PP (11,7%). Amb tot, el baròmetre relega la formació de Pablo Iglesias a la tercera força un cop li aplica la cuina i fa una estimació de vot per als pròxims comicis espanyols, amb un 22,5% dels sufragis, per darrere del PP (27,5%) i del PSOE (23,9%). IU-ICV obtindria el 3,7% en vot directe i 4,8% en estimació de vot, i UPyD un 2,1 en vot directe i 4,1% en estimació. CiU un 2% en vot directe i un 3,8 estimat i ERC un 1,9 directe i 2,3 en estimació.

El baròmetre augura un ascens de la formació de Pablo Iglesias 7,2 punts respecte a l'estimació de vot del mes de juliol, que li donava el 15,3% dels sufragis en unes futures eleccions generals.

També recull una davallada de 2,5 punts per al PP, que al mes de juliol se situava com a primera força amb el 30% dels sufragis i ara n'obtindria el 27,5%, i un ascens de 2,7 punts del PSOE, que al juliol tenia una estimació de vot del 21,2% i ara n'obté un 23,9%.

El PSOE retalla distància amb el PP

La distància entre el PP i el PSOE (en estimació de vot) queda situada en 3,6 punts, quan a l'últim baròmetre era de 8,8 punts, fet que posa de manifest la davallada en la intenció de vot del partit de Mariano Rajoy.

En vot directe els papers s'intercanvien i el PSOE passa a ser segona força per davant del PP i per darrere de Podem. La formació de Pablo Iglesias (17,6%) avantatja els socialistes (14,3%) en 3,3 punts, i al PP (11,7%) en 5,9 punts.

L'enquesta també recull una caiguda en l'estimació de vot d'IU (ICV a Catalunya) i UPyD. El partit de Cayo Lara i ICV obtenien una intenció de vot del 8,2% al baròmetre de juliol i ara se situen en el 4,8%. UPyD també cau del 5,9% del juliol al 4,1% a l'octubre.

CiU superaria de nou a ERC

Pel que fa a CiU i ERC, el baròmetre recull un creixement del vot estimat del partit al govern de la Generalitat. La Federació obtindria el 3,8% dels sufragis, cinc dècimes més que al juliol, en què el CIS li atorgava el 3,3% dels vots. ERC, per contra, perdria un punt i passaria del 3,3% dels vots estimats en unes generals al 2,3%. En vot directe CiU obtindria un 2% dels sufragis, i ERC un 1,9%.

Ciutadans creix

Ciutadans/Ciudadanos se situaria just per darrere aquestes dues formacions a,mb un 2,1% dels vots estimats i un 1,5% de vot directe. És un creixement significatiu respecte al mes de juliol, en què el baròmetre li augurava un 0,9% -1,2 punts menys- de vots estimats i un 0,6% -0,9 menys- de vot directe.

Pel que fa a la resta de formacions, el PNB obtindria un 1% dels vots estimats (0,4% de vot directe), el BNG un 0,4% dels sufragis (0,1% directe), CC un 0,3% (0,1% directe), Compromís un 1,1% (0,3% directe)

El nombre de persones que afirmen que s'abstindran en els pròxims comicis se situa en el 15,7%, menor que al juliol, quan eren el 19,2%. Un 4,2% dels enquestats diu que votarà en blanc i un 0,1% que farà vot nul.

L'allau de visites fa caure la pàgina del CIS

Les filtracions sobre l'ascens de Podem com a primera força en aquest baròmetre del CIS ha multiplicat l'interès per aquest sondeig, final punt que el web del centre ha caigut a l'hora en què havia d'aparèixer publicat per l'allau de visites. El servidor ha ofert el missatge de servei temporalment inaccessible fins a les