El president d'Extremadura, el popular José Antonio Monago, va realitzar 32 viatges a les Canàries durant la seva etapa de senador autonòmic en la passada legislatura abans d'ocupar la presidència del Govern de la seva comunitat el juliol de 2011.

Els vols, a la Gran Canària i Tenerife, els va realitzar per estar amb una suposada núvia, Olga María Hainaut Cárdenas, una empresària d'origen colombià, simpatitzant del partit i que residia a Tenerife. Els 32 desplaçaments els va fer en tan sols any i mig, entre el 3 maig de 2009 i 4 de novembre de 2010, i sempre en classe business i amb càrrec al pressupost del Senat, que cobreix els desplaçaments que realitzen els senadors en l'exercici de la seva funció parlamentària.

Olga María Hainaut Cárdenas, que en l'actualitat té 36 anys, viu actualment a Londres i si bé en un primer moment es va mostrar esquiva, segons publica La Província i l'Opinió de Tenerife, en cap moment va desmentir que hagués mantingut una relació amb el president d'Extremadura.

Va reconèixer de fet que en els desplaçaments que va realitzar a les Canàries la va visitar, si bé va destacar que desconeixia d'on sortien els diners per a aquests viatges. Les xarxes socials deixen empremta de la relació d'Hainaut Cárdenas amb Extremadura i el PP.

El seu perfil de Facebook mostra material audiovisual penjat per ella sobre la campanya del PP de Tenerife en les eleccions locals i autonòmiques de 2011 i el seu nom figura en diversos "m'agrada" al Facebook del PP extremeny i relacionades amb imatges de Monago.

La relació d'Olga Maria, una dona de singular bellesa, amb el PP està acreditada també en el seu compte de Twitter, on es poden apreciar diverses fotos amb líders del partit a Espanya.

La direcció del PP a Extremadura i la del propi grup parlamentari popular al Senat justifiquen aquests viatges perquè estaven lligats a la tasca "de suport a les Canàries" que se li havia assignat, però els senadors canaris que llavors van coincidir amb ell i el propi partit a les Illes neguen aquesta versió i asseguren desconèixer els treballs que li van ser encarregats sobre l'Arxipèlag.

No els consta, asseguren, l'existència d'aquests encàrrecs, ni la de la més mínima coordinació al respecte entre el partit a les Illes i els senadors canaris amb el llavors senador i ara president extremeny. Monago, un dels barons del PP que més s'està prodigant contra la corrupció que afecta al seu partit, serà el proper cap de setmana a Càceres l'amfitrió d'una cimera nacional dels conservadors sobre bones pràctiques de govern a les comunitats autònomes, a la qual assistirà el president del Govern central, Mariano Rajoy.

Mentrestant, ni el seu gabinet, ni el seu partit a Extremadura, ni el grup parlamentari al Senat van oferir una versió plausible sobre les raons dels nombrosos viatges a Canàries en aquests 15 mesos, desvetllats dijous a Público.es i que reiterava aquest dijous que feia els viatges per trobar-se amb una amiga.

La direcció del grup fins i tot va emetre ahir un comunicat assenyalant que "en la seva condició de president autonòmic territorial del Partit i com a membre del Consell de Direcció del Grup Parlamentari Popular al Senat, tenia assignades tasques de suport, a més de la seva pròpia comunitat autònoma, com és lògic, a les comunitats d'Andalusia i Canàries ". I afegeix que "es dóna la circumstància que aquestes dues comunitats autònomes tenien unes característiques similars a la comunitat extremenya i, per això, es va considerar a José Antonio Monago com la persona adequada per dur a terme aquesta tasca".

Estupor a les Canàries

Aquestes explicacions van ser escoltades amb estranyesa i estupor no exempt de malestar pels senadors canaris del PP, tants els actuals com diversos dels que van coincidir amb Monago a la Cambra Alta a la passada legislatura.

El PP va explicar durant aquesta legislatura amb quatre senadors canaris, tres d'electes (José Macías, substituït per Borja Benítez de Lugo al febrer de 2011, Antonio Alarcó, i Ana Padilla, substituïa l'abril de 2010 per Almudena Monserrat), i una senadora per designació autonòmica (Dolores Luzardo, que va ser substituïda per Pepa Luzardo el juliol de 2011). La majoria d'ells van intervenir en nombroses ocasions en diverses lleis i iniciatives que afectaven a l'Arxipèlag.

El senador per Tenerife Antonio Alarcó, que va coincidir amb Monago i actualment forma part de la direcció del grup a la Cambra Alta, ha assegurat "no tenir ni idea" sobre els viatges a les Canàries de l'ara president extremeny, ni sobre els encàrrecs parlamentaris que se li fer sobre temes canaris, encara que sí va assegurar recordar vagament la seva participació en diversos actes de partit i en reunions de diferent índole. No va confirmar en tot cas una relació directa entre aquests viatges i estades a les Illes amb encàrrecs sobre temes canaris, ni que fruit d'aquests treballs es concretaran iniciatives parlamentàries a la Cambra.

Alarcó té precisament en aquests moments el càrrec de president del grup territorial de senadors canaris, la portaveu és la Gran Canària Pepa Luzardo, per coordinar els treballs i assumptes relacionats amb Canàries en l'àmbit del Senat.

Des de la direcció regional del PP, el seu secretari general, Asier Antona, recorda que tota la coordinació de temes parlamentaris en l'àmbit del Senat es porta a terme amb els propis senadors canaris i assegura no recordar haver coincidit amb Monago en cap acte o reunió a gran Canària. No obstant això eludeix una explicació oficial per part del PP canari. La presidenta insular a Gran Canària, Austràlia Navarro, subratlla que "les explicacions les haurà de donar el senyor Monago", i assegura que "jo sempre m'he entès amb els senadors canaris per a tot el relacionat amb el Senat". Encara que reconeix haver vist a Monago "diverses vegades" per Canàries, en diferents trobades, assegura que mai va despatxar amb ell assumptes canaris relacionats amb el Senat.

L'exsenador i exdiputat José Macías, que va coincidir amb Monago al Senat entre el 2008 i febrer del 2011, assegura no recordar cap trobada amb Monago a Gran Canària, ni haver parlat amb ell sobre temes canaris. I insisteix que "tots els temes canaris els parlàvem els senadors amb el partit a les Canàries i la direcció del grup, però mai em van dir que hi hagués senadors de suport procedents d'altres territoris". La també exsenadora Dolores Luzardo, va eludir fer declaracions i s'ha limitat a assenyalar que "teníem molts contactes amb molts senadors, però no sé si venia molt per Canàries o no".

El PSOE va demanar aquest dijous explicacions i ha exigit detalls de l'activitat que Monago va desenvolupar a les Illes durant aquests 32 viatges amb càrrec al Senat. El portaveu socialista a la comissió d'Hisenda i Administracions Públiques, Joan Maria Vázquez, va assegurar sobre això que "ni els mateixos senadors canaris viatgen tantes vegades a la seva terra" en només 15 mesos, i alhora ha mostrat la seva estranyesa pel fet que el PP li hagi atribuït una tasca de suport a territoris desconeguts per l'extremeny, en una pràctica inhabitual en el grup popular.

El PP va defensar aquest dijous amb en el Butlletí Oficial de les Corts Generals a la mà que Monago va elevar durant el temps que va estar al Senat diverses preguntes relacionades amb les Canàries, en concret, amb la presència de representants sahrauís a les Illes. UPyD, però, assegura que la seva formació ha revisat tota l'activitat com a senador de Monago i no ha trobat en els diaris de sessions "cap paraula, menció o iniciativa relacionada com Canàries o Andalusia".