Els advocats de la infanta Cristina van expressar la seva "sorpresa" perquè l'Audiència de Palma mantingui la seva imputació per frau fiscal, però van advertir que la doctrina del Tribunal Suprem (TS) podria impedir que se la jutgi si només l'acusació popular manté càrrecs contra ella. En declaracions als periodistes a les portes del seu despatx a Barcelona, els advocats Miquel Roca i Jesús Silva van assegurar que no existeix "fonament" per mantenir imputada la Infanta per frau fiscal, però van celebrar que l'Audiència hagi estimat la seva tesi per exonerar-la del delicte de blanqueig de capitals, el més greu que se li imputava.

Els lletrats, tot i això, van recordar que la germana del Rei podria evitar el judici d'acord amb l'anomenada doctrina Botín del Suprem, que reconeix que l'acusació popular no està legitimada per acusar si no ho fa la Fiscalia, encara que serà el jutge instructor qui haurà de decidir-ho ara. En ser preguntat per si la decisió de l'Audiència suposa automàticament que la Infanta vagi a judici, Roca va ser taxatiu: "no significa això segur".

Segons Roca, la doctrina del Suprem "semblaria emparar" la seva posició que l'acusació popular no estaria legitimada per tirar endavant en solitari la causa contra la Infanta en contra de l'opinió de Fiscalia i Advocacia de l'Estat. "Existeixen precedents doctrinals i suficients, establerts per la jurisprudència, sobre que aquesta acusació popular, per entendre'ns, no estaria legitimada per seguir endavant, però no precipitem esdeveniments", va afegir el lletrat.

Per part seva, Silva va detallar que, una vegada les parts hagin formulat els seus escrits de conclusions provisionals, el jutge de Palma José Castro haurà de dictar l'acte d'obertura de judici oral i resoldre si, qui sostingui l'acusació, "sigui qui sigui", té "legitimació processal per mantenir-la".

"Aquesta és una qüestió fonamental", va destacar Silva, que va advertir que si el jutge d'instrucció arriba a la conclusió que aquells que acusen tenen legitimació, seran ells, com a defensa, els que hauran de formular llavors un escrit de defensa amb les seves al·legacions.

"Si les acusacions del Ministeri Fiscal, titular de l'acció pública i la defensa de la legalitat, i l'Advocacia de l'Estat, titular de l'interès de la Hisenda Pública en nom de l'Agència Tributària, mantenen la coherència amb què han mantingut fins ara en el procediment, ja que allò lògic seria que no acusessin per aquesta participació en delicte fiscal", va afegir Silva.

Sobre l'acusació per delicte fiscal, Roca va mostrar també la seva discrepància amb la decisió de l'Audiència, ja que la considera "com a mínim sorprenent" perquè l'Agència Tributària ha manifestat "reiteradament que no ha existit cap tipus de participació delictiva per part de la Infanta en aquest tema".

Roca, que no descarta reunir-se en els propers dies amb la germana del Rei, va insistir que no existeixen "bases suficients" per formular cap tipus d'acusació fiscal contra la Infanta, "ni per la via de cooperació o d'omissió".