El Regne Unit va aconseguir el suport dels seus socis europeus perquè la Comissió Europea (CE) redueixi a la meitat, fins a 1.000 milions d'euros, el pagament addicional al pressupost europeu d'aquest any, que a més podrà desemborsar a terminis i sense interessos fins a l'1 setembre de 2015. Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea, l'Ecofin, van tancar un acord polític per donar més marge a Londres i a altres països, com Holanda, Malta o Xipre, per pagar les seves factures, que en principi havien d'abonar fins a l'1 de gener.

Després de constatar que les contribucions addicionals sol·licitades aquest any són "substancials" i que el termini per pagar és "curt", els ministres van tancar aquest acord polític, segons el text de conclusions de l'Ecofin, amb el beneplàcit de la CE, que reconeix que les quantitats sol·licitades són "extraordinàries".

"Hem reduït la factura a la meitat, l'hem retardat, no pagarem interessos i si hi ha errors en els comptes, ens tornaran els nostres diners", va assegurar el ministre de Finances britànic, George Osborne, al final de la reunió. Osborne va afegir que el Regne Unit ha passat d'haver de pagar uns 2.125 milions d'euros a una mica més de 1.000 milions.

"Els ajustos per al Regne Unit volen dir que ha de pagar més, però també que, com a resultat d'aquest augment, el xec britànic augmentarà i en aquest sentit, si es tenen en compte els càlculs preliminars, creiem que el pagament estarà al voltant de 1.000 milions d'euros", va explicar la vicepresidenta de la Comissió Europea per a Pressupost, Kristalina Georgieva. "El xec britànic s'aplicarà completament", va destacar Osborne, que va indicar que Londres pagarà en dos desemborsaments a la segona meitat de 2015.

Per part seva, el primer ministre britànic, David Cameron, va indicar en un missatge a la seva xarxa social Twitter que el país "no pagarà res fins al proper juliol", és a dir, dos mesos després de la celebració de les eleccions generals.

Els altres països que així ho desitgin podran pagar les seves contribucions a principis de desembre, va explicar Georgieva. Itàlia desitja que el pagament que ha de fer, de 340 milions d'euros, li sigui comptabilitzat aquest any, mentre que França prefereix que els 1.016 milions d'euros que li ha de retornar Brussel·les li siguin desemborsats l'any que.

Quadrar els comptes

Els dos països han triat fer-ho així per quadrar millor els comptes d'aquest any i el que ve, tot i que van indicar que les devolucions i contribucions seran "neutrals" respecte els procediments contra països per dèficit excessiu.