La Sala Penal de l'Audiència Nacional ha rebutjat aixecar al PP la seva imputació en el cas Gürtel com a responsable civil, ja que considera que va poder beneficiar-se de les comissions que van cobrar alcaldes membres la trama i que "hauria d'haver tingut coneixement d'aquells dispendis".

En un acte, la secció quarta rebutja el recurs del PP contra la decisió del jutge Pablo Ruz de considerar-lo "partícip a títol lucratiu" a Gürtel, ja que "hi ha indicis" que "es va beneficiar de les quanties que els imputats van dedicar a realitzar activitats pròpies d'aquesta formació política, la qual va haver de tenir coneixement d'aquells dispendis, ja que va repercutir en el seu propi peculi".

En concret, el PP va poder beneficiar-se de 236.864 euros procedents de comissions de la trama Gürtel que van cobrar els exalcaldes populars de Majadahonda i de Pozuelo, Guillermo Ortega i Jesús Sepúlveda, respectivament, diners que van beneficiar la formació perquè, segons la sala, el partit se'ls va "estalviar" com a despesa de les campanyes electorals d'aquests municipis.

Pel que fa al paper del partit en la causa com a "partícip a títol lucratiu" de l'article 122 del Codi Penal que li imputa Ruz, la secció quarta acull les tesis del jutge i explica que en el judici es determinarà "amb exactitud els contorns d'aquesta suposada responsabilitat civil i la seva exacta quantia".

Ruz va imputar al partit aquesta condició quan va obrir una peça separada per facilitar el futur enjudiciament de 45 imputats en aquesta causa, entre ells l'extresorer Luis Bárcenas, per fets de la primera època de la xarxa (1999-2005).

El PP va recórrer aquesta decisió perquè considerava que no hi ha indicis per establir "un nexe causal entre les actuacions il·lícites presumptament realitzades pels imputats i el suposat benefici il·lícit del partit", fet que rebutja ara la sala.

Contra la decisió d'obrir peça separada van presentar recurs el PP i dotze imputats més, que ara ha resolt en un sol acte el tribunal. A més del recurs del PP, el jutge rebutja els interposats per Pablo Crespo (considerat número dos de la trama), Alfonso García-Pozuelo (expropietari de Constructora Hispánica), Antonio Martín, Alicia Mínguez, Antonio Villaverde, Javier Nombela, Pablo Ignacio Gallo- Alcántara, Immaculada Mostaza, Carlos Ignacio Hernández, Luis de Miguel, Felisa Isabel Jordán i Maria del Mar Rodríguez Alonso.

Expedient per a Cotino

El president del PP de la Comunitat Valenciana, Alberto Fabra, va afirmar que es procedirà a obrir un expedient informatiu a l'expresident de les Corts Juan Cotino, imputat en la peça del cas Gürtel sobre els contractes de la visita del Papa a València el 2006.

Fabra va explicar que el també exvicepresident del Govern valencià ja va deixar la seva responsabilitat a la presidència de la cambra autonòmica, i va destacar l'"obligació" de l'Administració de col·laborar amb la justícia.

Aquestes situacions, segons Fabra, generen "molta desconfiança en l'economia", i per això va mostrar el seu desig que "es puguin aclarir com més aviat millor"